Data: 2003-05-09 01:53:00
Temat: Re: Jak pisac przepisy/DLUGIE
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:3EBAC91C.BD8A254F@olypen.com...
>> Pomyslama sobie, ze warto byloby ustalic
>> jakies normy czy sugestie na stonie Kuchni, ktore pomagalyby nowym
>> grupowiczom komponowac wlasne przepisy, jednoczesnie czyniac je
>> dostepne dla reszty swiata. Gdy czytam taki przepis, w ktorym ktos
>> wymienia "szklanka cukru, kostka kasi, pudelko jogurtu" to z miejsca
>> jestem zgubiona. Wielu z nas mieszka poza Polska i zupelnie nie
>> orientuje sie w polskich kostkach czy kubkach czy szklankach. W
>> mojej mlodosci szklanki mialy 250 ml a koski masla 250gr, a Kasi nie
>> bylo. Teraz podobno maja 200. Czy wszystkie stare przepisy ciotek
>> zostaly przerobione na nowe szklanki i kostki?
>
> He, he... Na pewno star kostki nie zostały przerobione na nowe...
> Zaczęło
> się używać mniej tłuszczu na mocy domniemania, że tłuszcz szkodzi...
> ;-)
Joanno :-)))))))))))))))) rozbawilas mnie prawie do lez....
Brak zgody na Twoja wersje.
Po prostu zaczeto oszukiwac ludzi, teraz zawsze trzeba sprawdzac ile ma cos, co
kiedys standardowo mialo np. 250 g czy tez 250 ml.
Mniejsze opakowania bez zmiany ceny.
To sie nazywa zlodziejstwo, a nie 'zdrowie'.
>
>> Co wy na to? Czy jest sens podawać takie sugestie czy byłoby to
>> wkroczenie w osobista wolnosc i kreatywnosc, narzucanie ramek w
>> pewnym sensie?
>
> Magdo, z tym czy warto to jest tak, ze może i warto, ale wtedy gdzie
> by były
> te dyskusje... :-)
> Osobiście lubię czasem znaleźć w skrzynce zapytania "A co to jest
> masmix?",
> "Ile to jest kostka?" dotyczące przepisów z mojej strony... Chociaż
> przebojem jest pytanie "A co to jest syrop do nitki?" pojawiające się
> w
> hurtowych ilościach w okolicach Wigilii...
Pytania osobiste sa na pewno budujace, bo swiadcza o zagladaniu na storne.
Jednak - mysle - ze nalezaloby pojsc za mysla Magdaleny, bowiem naprawde, w
niektorych przepisach zachowanie proporcji jest wazne,
np. w wiekszosci ciast.
Trzeba by zatem podawac wage, lub orientacyjne wielkosci, o ile nie wplywa to na
calosc dziela kulinarnego :-)
Sadze przy tym, ze 'zmniejszenie sie' naszych szklanek i 'zmniejszenie' kostek - daje
w efekcie podobne proporcje do
niegdysiejszych.
Gorzej, ze w tej chwili zaczeto 'na grande' zmieniac wagi opakowan...
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.478 / Virus Database: 275 - Release Date: 2003.05.07
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|