Data: 2011-06-20 18:11:14
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:27:20 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Mon, 20 Jun 2011 17:11:33 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
>>> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
>>> dopiero potem resztę zamrażam.
>>
>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>> nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
>> tak sporo.
> Potwierdzam. Dokladnie tak samo robie z salata i istotnie 2 tyg
> spokojnie wytrzymuje i wcale nei jest podwiednieta, a wrecz przeciwnie
> - chrupiaca. Dzieki temu mam przez 2 tyg chrupiaca salate w kanapkach do
> pracy:)
Myślę, że razem przekonamy tych, którzy męczą te swoje sałaty i pietruszki
w wazonikach ;-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|