Data: 2011-06-20 17:27:20
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 20 Jun 2011 17:11:33 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>
>> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
>> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
>> dopiero potem resztę zamrażam.
>
> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
> nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
> tak sporo.
Potwierdzam. Dokladnie tak samo robie z salata i istotnie 2 tyg
spokojnie wytrzymuje i wcale nei jest podwiednieta, a wrecz przeciwnie
- chrupiaca. Dzieki temu mam przez 2 tyg chrupiaca salate w kanapkach do
pracy:)
|