Data: 2001-09-16 12:14:50
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
=?iso-8859-2?Q?Aleksander_K=B3osiewicz?= <s...@i...pl> wrote:
> Zawsze robię go z obsmażonej wo"owiny i cebuli a ostatnio
> s"ysza"em, że jeszcze pieczarki. Powiedzcie proszę jak to jest.
> pozdr.Alex
Jest zabawnie. Klasyczny strogonow to poledwica wolowa, cebula,
pieczarki i smietana, chociaz taki autorytet jak Pomian podaje przepis
bez pieczarek. Natomiast danie barowe, ktore wystepuje w Polsce pod ta
nazwa zawiera czesto takze przecier pomidorowy, papryke i inne ostre
przyprawy, nie mowiac o mace. To zaostrzenie smaku strogonowa wyniklo
zdaje mi sie z tego, ze w Polsce przed wojna strogonow zrobila karoiere
jako danie na przepicie, podawane na koncu przyjec lub jedzone nad ranem
w restauracjach.
Wladyslaw
|