Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugotowac?
Date: Fri, 30 Nov 2007 01:26:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <finlmg$d14$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <filpn7$933$1@nemesis.news.tpi.pl> <filr5j$qql$1@news.interia.pl>
<filtht$tfa$1@news.onet.pl> <filtqr$tsq$1@news.interia.pl>
<filv30$1t6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: atv203.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1196382737 13348 83.27.3.203 (30 Nov 2007 00:32:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Nov 2007 00:32:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306659
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w
wiadomości news:filv30$1t6$1@news.onet.pl...
> wolim wrote:
> > Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał
> >> Moze inni sie wypowiedza, kiedy nalezy dodawac ktore warzywa (czy
do
> >> zimnej wody, czy dopiero krotko przed koncem gotowania).
> >
> > Chcąc ugotować esencjonalny wywar z mięsa i warzyw, należy je
wrzucić do
> > zimnej wody i zagotować.
>
> > Jeśli wrzucisz mięso do wrzątku, to jego zewnętrzna warstwa zetnie
się
>
> A warzywa kiedy? Kiedy marchewke, pietruszke, cebule...?
>
Jeśli ci zależy na witaminach to marchewkę wrzucać do gara jak
najpóźniej i koniecznie gotować pod przykryciem a cebuli nie opalać i
nie kroić, ewentualnie opalić wierzchnią warstwę a po pokrojeniu
natychmiast wrzucić do gara, żeby nie wietrzała (wit. C obecna w cebuli
utlenia się bardzo łątwo a katalizatorem tej reakcji są metale).
Kiszone ogórki dodawać pod koniec gotowania. Zieleninę kroić tuż przed
podaniem i nie rzucać na wrzącą zupę tylko na zupę już w talerzu,
najlepiej lekko ostudzoną, koncentrat pomidorowy dodawać do gara po
zgaszeniu ognia pod kotłem (nie gotować).
Jeśli por lub brokuły mają nabrać żywej zielonej barwy to trzeba je
dodawać tuż przed końcem gotowania i nie przykrywać. Buraki gotować
osobno w całości, po ugotowaniu i ostudzeniu obrać ze skóry (same
wyskoczą jeśli są dobrze ugotowane, wystarczy je lekko ścisnąć) i
dopiero potem rozdrobnić (pokroić lub zetrzeć, jak kto lubi) i dodać do
barszczu pod koniec gotowania, żeby tylko zdołały puścić kolor (mówię o
barszczu jako zupie obiadowej, nie o barszczu czystym).
|