Data: 2007-12-02 22:28:04
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:fiv6l8$8j5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin pisze:
>
> > Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
> > (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
>
> A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
> szkodzi?
>
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "nie szkodzi". Bo np. cyjanek potasu
(też sól) szkodzi i to nawet bardzo...
Pożartowaliśmy. Przy nadciśnieniu niewskazana jest sól kuchenna w
sensie NaCl ale może ją zastąpić sól tzw. dietetyczna. Jest to
mieszanina NaCl i KCl (czyli chlorek sodu z chlorkiem potasu) w
najkorzystniejszym dla organizmu stosunku. Czysty KCl może być
szkodliwy, znacznie zaburza gospodarkę wodną organizmu a ponieważ jest
go dużo w ziemniakach i pomidorach, to dlatego ich solenie jest
(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
tętniczego.
|