Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.gigane
ws.com!nntp.giganews.com!novia!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ukisić kapustę?
Date: Thu, 1 Apr 2010 11:29:36 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 59
Message-ID: <hp1pns$d93$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl> <hp00tp$rem$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<hp01km$oug$1@inews.gazeta.pl> <hp0380$36e$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<hp1n9d$ovq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbx219.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1270114876 13603 83.6.213.219 (1 Apr 2010 09:41:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Apr 2010 09:41:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327629
Ukryj nagłówki
"Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
news:hp1n9d$ovq$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hp0380$36e$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>
>> "Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
>> news:hp01km$oug$1@inews.gazeta.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>>> news:hp00tp$rem$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> "Szpilka" <s...@g...pl> wrote in message
>>>> news:hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl...
>>>>>
>>>>> Chcę zrobić gołąbki z ukiszonych liści kapsuty.
>>>>> I teraz nie wiem jak te liście ukisić.
>>>>> Mam litr soku z kiszonej kapusty.
>>>>> I główkę kapusty.
>>>>> I teraz czy może ktoś mi łopatologicznie napisać jak to zrobić?
>>>>> Czyli krok po kroku: co zagotować, jak zagotować, ile minut i wszystko
>>>>> co się może przydać do zrobienia kiszonych liści.
>>>>> (no chyba że ktoś ma linka to też będę wdzięczna)
>>>>> Przeszukałam neta, ale wszystkie przepisy są na gołąbki z białej
>>>>> kapusty.
>>>>> A ja chcę z ukiszonej :-)
>>>>>
>>>>> pozdrawiam
>>>>> Sylwia
>>>>
>>>> Było pytać we wrześniu.
>>>
>>> A czym się różni wrzesień od marca?
>>> Nie chodzi mi o proces kiszenia kapusty, tylko o ukiszenie jej w soku z
>>> kiszonki. (na szybko, przy robieniu gołąbków, po to własnie jest ten
>>> sok)
>>> Wiem że się tak robi, tylko nie wiem jak.
>>>
>>> Sylwia
>>
>> Pewnie trzeba obgotować w kwasie z kapusty, aż zmiekną na tyle, by nie
>> łamały sie przy zawijaniu.
>
> To to wiem :-)
> Tylko nie wiem czy ten kwas rozcieńczać czy nie. Jak tak to ile wody? jak
> nie to czy tego kwasu starczy na głowkę kapusty?
> No, myślałam że ktoś może tak robił i mi podpowie :-)
>
>> Trzeba stanąć przy garnku...
>
> Taa? Coś ty? Myślałam że siedząc na kanapie mogę gotować ;-P
>
> Sylwia
To dlaczego na to wygląda? Słynne potrawy po za piernikami toruńskimi
powstawały na przystanku "kuchnia". :-))))
|