Data: 2010-04-01 10:43:41
Temat: Re: Jak ukisić kapustę?
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Szpilka" <> wrote in message news:hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <> napisał w wiadomości
>> Sylwusiu, bo mnie ze śmiechu aż do cna rozebrało, kiedy czytam, że do
>> ŻYWEJ
>> kiszonki zabierasz się z zamiarem gotowania...
>
> No cieszę się że Cię rozbawiłam :-)
> Więc może mi powiesz jak ukisić takie liście na szybko?
Sylwio, nie obraź się, ale ubaw, który wzbudziło Twoje pytanie, jest
całkowicie uzasadniony.
Proces, o który pytasz, w żaden sposób nie można nazwać kiszeniem.
Kiszenie to fermentacja mlekowa przebiegająca w temperaturze około 15-20C i
zajmuje kilka dni (w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat).
Dlatego metoda, w której występuje gotowanie nie jest i nigdy nie będzie
kiszeniem, a tylko gotowaniem świeżej kapusty w soku z kiszonej. Dlatego
Twoje pytanie jest z natury błędne i budzi co najmniej uśmiech.
Kapustę do gołąbków z kiszonej kapusty kisi się całościowo tzn. podczas
kiszenia kapusty do kapusty siekanej wkłada się całe głowki i tak razem
wszystko się kisi. Nie ma innej możliwości.
Swoją drogą nigdy nie słyszałam o takiej drodze na skróty, aby przygotować
gołąbki z kiszonej kapusty. Inna sprawa, że takie gołąbki nie mogą się
nazywać "gołąbkami z kiszonej kapusty" - kapusta nigdy nie była ukiszona.
Bożena.
|