Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ukisić kapustę?
Date: Thu, 1 Apr 2010 12:43:41 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 32
Message-ID: <hp1tcp$3qj$1@news.onet.pl>
References: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl>
<19o228o8y2if1.gk173dzcmq9t$.dlg@40tude.net>
<hp1n56$ogs$1@inews.gazeta.pl>
<e520hqxbu4l7.1ix8zf5ioad0p$.dlg@40tude.net>
<hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207059249.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1270118617 3923 87.207.59.249 (1 Apr 2010 10:43:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Apr 2010 10:43:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327634
Ukryj nagłówki
"Szpilka" <> wrote in message news:hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <> napisał w wiadomości
>> Sylwusiu, bo mnie ze śmiechu aż do cna rozebrało, kiedy czytam, że do
>> ŻYWEJ
>> kiszonki zabierasz się z zamiarem gotowania...
>
> No cieszę się że Cię rozbawiłam :-)
> Więc może mi powiesz jak ukisić takie liście na szybko?
Sylwio, nie obraź się, ale ubaw, który wzbudziło Twoje pytanie, jest
całkowicie uzasadniony.
Proces, o który pytasz, w żaden sposób nie można nazwać kiszeniem.
Kiszenie to fermentacja mlekowa przebiegająca w temperaturze około 15-20C i
zajmuje kilka dni (w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat).
Dlatego metoda, w której występuje gotowanie nie jest i nigdy nie będzie
kiszeniem, a tylko gotowaniem świeżej kapusty w soku z kiszonej. Dlatego
Twoje pytanie jest z natury błędne i budzi co najmniej uśmiech.
Kapustę do gołąbków z kiszonej kapusty kisi się całościowo tzn. podczas
kiszenia kapusty do kapusty siekanej wkłada się całe głowki i tak razem
wszystko się kisi. Nie ma innej możliwości.
Swoją drogą nigdy nie słyszałam o takiej drodze na skróty, aby przygotować
gołąbki z kiszonej kapusty. Inna sprawa, że takie gołąbki nie mogą się
nazywać "gołąbkami z kiszonej kapusty" - kapusta nigdy nie była ukiszona.
Bożena.
|