Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Szpilka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ukisić kapustę?
Date: Thu, 1 Apr 2010 13:19:13 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 60
Message-ID: <hp1vfm$ov9$1@inews.gazeta.pl>
References: <hovtu8$d3o$1@inews.gazeta.pl>
<19o228o8y2if1.gk173dzcmq9t$.dlg@40tude.net>
<hp1n56$ogs$1@inews.gazeta.pl>
<e520hqxbu4l7.1ix8zf5ioad0p$.dlg@40tude.net>
<hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl> <hp1tcp$3qj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087206057133.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1270120758 25577 87.206.57.133 (1 Apr 2010 11:19:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Apr 2010 11:19:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <hp1tcp$3qj$1@news.onet.pl>
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18005
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18005
X-User: szpilkas
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327635
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
news:hp1tcp$3qj$1@news.onet.pl...
> "Szpilka" <> wrote in message news:hp1plb$4bk$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <> napisał w wiadomości
>>> Sylwusiu, bo mnie ze śmiechu aż do cna rozebrało, kiedy czytam, że do
>>> ŻYWEJ
>>> kiszonki zabierasz się z zamiarem gotowania...
>>
>> No cieszę się że Cię rozbawiłam :-)
>> Więc może mi powiesz jak ukisić takie liście na szybko?
>
>
> Sylwio, nie obraź się, ale ubaw, który wzbudziło Twoje pytanie, jest
> całkowicie uzasadniony.
Nie obrażam się, spoko :-)
> Proces, o który pytasz, w żaden sposób nie można nazwać kiszeniem.
> Kiszenie to fermentacja mlekowa przebiegająca w temperaturze około 15-20C
> i zajmuje kilka dni (w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat).
> Dlatego metoda, w której występuje gotowanie nie jest i nigdy nie będzie
> kiszeniem, a tylko gotowaniem świeżej kapusty w soku z kiszonej. Dlatego
> Twoje pytanie jest z natury błędne i budzi co najmniej uśmiech.
Ok, można się przyczepić nazewnictwa :-)
Chciałam wiedzieć jak z połączenia surowej kapusty i soku z kiszonej kapusty
zrobić 'kwaśne' liście :-)
> Kapustę do gołąbków z kiszonej kapusty kisi się całościowo tzn. podczas
> kiszenia kapusty do kapusty siekanej wkłada się całe głowki i tak razem
> wszystko się kisi. Nie ma innej możliwości.
Wiem że się tak robi. Ale trudno jest kupic taką ukiszoną główkę. Dlatego
wiem że jest sposób na 'ukiszenie' samych liści.
> Swoją drogą nigdy nie słyszałam o takiej drodze na skróty, aby przygotować
> gołąbki z kiszonej kapusty.
No ja słyszałam. Nawet nie raz takie gołąbki jadłam.
> Inna sprawa, że takie gołąbki nie mogą się nazywać "gołąbkami z kiszonej
> kapusty" - kapusta nigdy nie była ukiszona.
No to jak nazwać taka potrawę?
Bo ja znam to pod nazwa gołąbki.
Potrawa z kapusty białej nazywa się 'kapusta faszerowana'. A z ukiszonek
(kwaśnej) gołąbki.
No ale mniejsza o nazwę. :-)
Dobra, będę próbowała jakoś te liście w tym kwasie ugotowac czy coś.
Najwyżej mi nie wyjdzie. :-)
Sylwia
|