Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISM
ATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
Date: Tue, 08 Sep 2015 20:08:54 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak upitrasić chleb żytni ?
References: <4...@g...com>
<55ef167b$0$8384$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55ef167b$0$8384$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <55ef2437$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1441735735 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8387 87.207.124.79:51203
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2944
X-Received-Body-CRC: 4265753754
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365618
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-09-08 19:10, obywatel Piotr uprzejmie donosi:
> Użytkownik <s...@g...com> napisał w wiadomości
> news:471ea1dd-ebd8-4aed-87f2-c9ee80307ea9@googlegrou
ps.com...
> Bliska mi osoba ma zdiagnozowaną boreljozę. Leczenie polega na
> strzelaniu antybiotykami z GRUBEJ artylerii. I to na dodatek nie przez
> tydzień/dwa.
> No i tutaj jest niezbędna odpowiednia dieta, coby nie doprowadzić do
> grzybicy układu pokarmowego. Duuużo na ten temat można gadać, ale wróćmy
> do tematu wątka..
>
> Nigdy tego nie robiłem, w kuchni daję se radę, więc proszę o wskazówki.
> Chlebuś ma być na mące żytniej, bez drożdży, na naturalnym zakwasie.
>
> Bardzo proszę o instrukcje KROK PO KROKU, zaczynając od owego "zakwasu
> naturalnego". Drożdże i dodatki mąki pszennej nie wchodzą w rachubę.
>
> Z "góry" dzięki za wszelakie instrukcje !!
>
>
> =====================
>
> Możesz oczekiwać tutaj porad, ale obawiam się, że prędzej
> załapiesz się na udział w jakiejś mało rozwijającej wymianie
> zdań albo i czymś mniej ciekawym.
>
> Ja osobiście radziłbym Ci poczytać witrynkę/blog, na którym
> z dużą dozą życzliwości dzieli się swoimi własnymi doświadczeniami
> miła osóbka.
> Masz tam podstawy jak zacząć
> http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/ja
k-zrobic-zakwas
>
> i znajdziesz różne przepisy na konkretne chleby, a co najważniejsze
> wiele rad wynikających z praktycznego pieczenia chleba, a nie tylko
> teorii z Wikipedii itp.
Tworzenie dobrego zakwasu może potrwać. Poszukaj tutaj:
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.
html
czy nie ma w okolicy kogoś z już dobrze pracującym.
Strona podana przez Piotra dobra jest, własny przepis mogę w wolnej
chwili podesłać.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|