« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-03-06 21:26:31
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaW dniu 06.03.2016 o 14:57, Pszemol pisze:
> Potknąłem się w googlach przypadkiem o fajną witrynkę:
> http://www.superexhausted.com/2013/08/how-to-cook-st
eak/
> więc wyślę na naszą grupę, może się komuś przyda...
Ja przepraszam, ale stek na tym zdjęciu wydaje mi się nieźle przypalony.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-03-06 21:39:31
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaDnia Sun, 6 Mar 2016 21:26:31 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 06.03.2016 o 14:57, Pszemol pisze:
>> Potknąłem się w googlach przypadkiem o fajną witrynkę:
>> http://www.superexhausted.com/2013/08/how-to-cook-st
eak/
>> więc wyślę na naszą grupę, może się komuś przyda...
>
> Ja przepraszam, ale stek
Steka! 3-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-03-07 00:12:23
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56dc9272$0$649$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 06.03.2016 o 14:57, Pszemol pisze:
>> Potknąłem się w googlach przypadkiem o fajną witrynkę:
>> http://www.superexhausted.com/2013/08/how-to-cook-st
eak/
>> więc wyślę na naszą grupę, może się komuś przyda...
>
> Ja przepraszam, ale stek na tym zdjęciu wydaje mi się nieźle przypalony.
Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
na grilu, albo na gorącej patelni a potem wstawiony do
piekarnika aby "doszedł" w środku do optymalnej różowości.
Tak, Amerykanie lubią mięso z wierzchu przyhajczone w środku
lekko tylko upierczone, pół-surowe ale białko ścięte.
Też się nauczyłem tak jeść i w dobrej restauracji proszę "medium",
w gorszej, gdzie boję się pasożytów :-) proszę o "medium well":
http://www.individualrestaurants.com/wp-content/uplo
ads/2014/10/how-its-done.png
Spotkałem się z tezą, że stek wypieczony "well done" jest werbalnym
wyrażeniem braku zaufania do kucharza, takie faux-pas :-)
Coś jakby polać takiego steka sosem bbq... lub do pizzy dodać ketchupu ;-)
Tu jeszcze jeden przykład prawie kilowego steka dla 1 osoby :-)
http://www.individualrestaurants.com/wp-content/uplo
ads/2014/10/Tomahawk-800g-steak.jpg
Only in America :-)))) Jadłem takiego w Oakbrook, IL w restauracji Ditka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-03-07 00:20:36
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaDnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
> Spotkałem się z tezą, że stek wypieczony "well done" jest werbalnym
> wyrażeniem braku zaufania do kucharza, takie faux-pas :-)
No ale to przecież wół potencjalnym nosicielem, a nie kucharz, więc co tu
ma tak źle rozumiane "zaufanie" do rzeczy... Rozumiem, gdyby to był stek z
kucharza 3333333333333333-|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2016-03-07 00:26:48
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaDnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
> jeszcze jeden przykład prawie kilowego steka dla 1 osoby
Dla 1 Amerykańca chyba, a nie "osoby". Oni tam porcje żrą jak dla sporego
świniaka, nawet hamburgery u nich kilka razy większe, niż u nas, razem z tą
bułą i na dodatek frytkami i pączkami - jakby sama buła nie zawierała dosyć
węglowodanów dla zapchajbrzuchów:
http://www34.patrz.pl/u/f/42/27/47/422747.jpg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2016-03-07 00:39:40
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>
> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
Nie, to cieniutka warstewka karmelu - bardzo smaczne...
Najpierw spróbuj jak rodzinę odwiedzisz - a potem krytykuj :-)
Tylko nie skuś się na nic taniego, żadne substytuty...
>> jeszcze jeden przykład prawie kilowego steka dla 1 osoby
>
> Dla 1 Amerykańca chyba, a nie "osoby". Oni tam porcje żrą jak dla sporego
> świniaka, nawet hamburgery u nich kilka razy większe, niż u nas, razem z
> tą
> bułą i na dodatek frytkami i pączkami - jakby sama buła nie zawierała
> dosyć
> węglowodanów dla zapchajbrzuchów:
> http://www34.patrz.pl/u/f/42/27/47/422747.jpg
To zdjęcie to żart - napiszę wprost na wypadek gdyby nie było to oczywiste
:-)
Faktem jest, że porcje są w niektórych restauracjach ogromne,
ale jak chcesz to znajdziesz taką gdzie jest jedzenie dobre, zdrowe
(jak ten stek) i niedużo ale wtedy zwykle jest również drogo :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2016-03-07 09:53:44
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaW dniu 07.03.2016 o 00:12, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:56dc9272$0$649$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 06.03.2016 o 14:57, Pszemol pisze:
>>> Potknąłem się w googlach przypadkiem o fajną witrynkę:
>>> http://www.superexhausted.com/2013/08/how-to-cook-st
eak/
>>> więc wyślę na naszą grupę, może się komuś przyda...
>>
>> Ja przepraszam, ale stek na tym zdjęciu wydaje mi się nieźle przypalony.
>
> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
Dla mnie ten wygląda na zwęglony z wierzchu. Nie tknęłabym.
>
> Tu jeszcze jeden przykład prawie kilowego steka dla 1 osoby :-)
> http://www.individualrestaurants.com/wp-content/uplo
ads/2014/10/Tomahawk-800g-steak.jpg
>
> Only in America :-)))) Jadłem takiego w Oakbrook, IL w restauracji Ditka.
Ten wygląda znacznie lepiej. Może to kwestia zdjęcia.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2016-03-07 14:11:32
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaDnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>
>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>
> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2016-03-07 19:41:52
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>
>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>
>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>
> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
Chodzi o tego typu karmelizację:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2016-03-07 20:47:24
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego stekaW dniu 07.03.2016 o 19:41, Pszemol pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>>
>>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>>
>>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>>
>> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
>
> Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
> Chodzi o tego typu karmelizację:
> https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
No i tak niestety powstaje związek, którego powinniśmy unikać (właśnie
takie zwęglenie na mięsie):
"Niestety, produkty tracą część węglowodanów i aminokwasów, przez co są
mniej wartościowe dla człowieka. Czasami produkty tej reakcji są
toksyczne lub rakotwórcze. Przykładowoakrylamid,związek potencjalnie
toksyczny, tworzy się w temperaturze powyżej 180 °C, szczególnie w
produktach pieczonych lub smażonych (np. frytki ziemniaczane)."
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |