Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Date: Sat, 14 Feb 2015 17:19:43 +0100
Message-ID: <660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.4.211
X-Trace: 1423930777 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 14678 95.49.4.211:7813
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361143
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 14 Feb 2015 17:08:31 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 16:36 Adam <A...@a...pl> pisze:
>
>> Witam
>>
>> Gotowanie nie jest moją mocną stroną,
>> a odbija się to przede wszystkim na patelniach.
>> Bardzo często coś mi się przypala, potem muszę
>> taką patelnię czyścić, w wyniku czego bardzo
>> szybko jest porysowana. Kupuję nową i całość
>> się powtarza.
>> Jaką patelnię kupić (nie musi być tania) żeby uniknąć
>> przypalania i ewentualnie, gdy to się już stanie,
>> żeby łatwo można było ją czyścić? I czym czyścić?
>>
>> Będę wdzięczny za rady.
>
> Dość kontrowersyjna (dla niektórych) porada, ale moim zdaniem rozsądna.
> Jeśli masz jakikolwiek garnek ze stali nierdzewnej, spróbuj użyć go jak
> patelni.
> Dobrze, jeśli gar ma grube, wielowarstwowe dno.
> Podam parę porad (choć w sieci znajdziesz ich mnóstwo).
>
> To w większości przypadków nieistotne, że garnek ma wysokie ścianki.
> Będziesz mógł spróbować bardzo dobrej patelni bez wydatków na początku.
> Decyzję podejmiesz później.
> Ja praktycznie nie używam innych patelni.
>
> --
> Trefniś
Robiłam tak parę razy, jasne - jednak garnek taki siłą rzeczy musi być
duży, skoro dno (duże) ma służyć jako patelnia. I mamy wtedy duży garnek do
mycia. Poza tym przy wysokich ściankach trudno smażąc mieć kontrolę nad
potrawą :-)
Na pewno pomysł jest dobry m.in. do obsmażania mięsa na gulasz - potem
można w tym samym garnku przyrządzić ten gulasz już do końca.
|