Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Sat, 14 Feb 2015 20:39:39 +0100
Organization: private
Lines: 61
Message-ID: <o...@t...home>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mbo2sn$fb5$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 78.10.134.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1423942782 10685 78.10.134.254 (14 Feb 2015 19:39:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Feb 2015 19:39:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361208
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 19:07 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
> news:slrnmdv2pf.m2d.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>> Używałem nawet kiedyś specjalnej patelni do naleśników (nie swojej,
>>> nie kupuję specjalnych urządzeń/garów do jednej potrawy). Niesłychanie
>>> się ubawiłem zwłaszcza, że musiałem najpierw ją "naprawić".
>>> Nieświadoma użytkowniczka jeszcze gorącą podłożyła pod zimną wodę
>>> i zrobiła się soczewkowa wypukłość.
>>> Akurat tak, żeby naleśników nie dało się już smażyć :)
>>> Bubel Tescomy.
>>
>> Nie smażę naleśników wcale. Nie mam cierpliwości do działań nudnych,
>> monotonnych i długotrwałych. Ale u mnie w domu smażą. Kupiłem więc
>> niedawno patelnę naleśnikową. Chwalą sobie, mówią, że poprawa się
>> dokonała. Patelnia naleśnikowa, to antyteza garnka. Jej ideą są niskie
>> brzegi. To musi mieć coś wspólnego z procesem odwracania naleśnika,
>> co stwierdzam jako osoba niefachowa w tej dziedzinie. Ma też cienkie
>> dno -- grube chyba niepotrzebne, a podrzucać taka lekką też lżej.
>> Czyli znów inaczej niż w nierdzewnym garnku. Ta nasza ma powłokę
>> teflonową, ale to chyba mniej istotne, bywają też ceramiczne.
>
> I fajna przy zsuwaniu już upieczonego naleśnika na talerz z patelni...
No cóż...
Naleśniki odwracam rzutem w górę. Ale rzeczywiście kobietom ciężko taką
stalową wymachiwać :)
Natomiast grube dno i nieprzywieralność to jej zasadnicze zalety.
Z tymi cienkimi aluminiowymi musicie uważać - gorąca nagle oziębiona mocno
się deformuje.
Nawiasem - inna patelnia do naleśników, inna patelnia do jajek sadzonych
(taka z dołkami)...
Jarosław wyśmiewa uleganie marketingowcom, a tu sam im uległ IMHO :)
--
Trefniś
|