Data: 2015-02-15 10:46:00
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Adam" <A...@A...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przypomniałem sobie, że nie odpowiedziałem
jeszcze na pytanie, które mi tu ktoś zadał,
do czego używam patelni.
Używam większej patelni do smażenia mięsa
(od surowości, np. karkówki) i odsmażania
kurczaków z grilla (kupuję takie gotowe).
Czasami używam tej większej, ale przeważnie
tęj mniejszej, do smażenia jajecznicy, często
na plastrach boczku.
Mniejszej patelni używam także do podsmażenia
rozmrożonego szpinaku, fasolki itp.
Nie wiem z czego są moje 2 patelnie, wybieram
jedną z nich kierując się tylko wielkością.
Zależy mi na tym, żeby patelnia była łatwa
w myciu (nie mam zmywarki) oraz żeby nic do niej
nie przywierało, a zdarza mi się to nawet wtedy,
gdy dodaję dużo tłuszczu, np przywiera skórka
kurczaka.
Nie jestem fanatykiem nieużywania tłuszczu,
chociaż zmniejszenie jego ilości pewnie wyszłoby
mi na zdrowie.
Pozdrawiam
Adam
|