Data: 2015-02-17 14:02:42
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 13:40 bbjk <a...@b...cc> pisze:
> W dniu 2015-02-17 o 13:30, Jarosław Sokołowski pisze:
>
>> PS
>> Znanym w Europie miejscem pozyskiwania soli morskiej jest wyspa Pag.
>> Lokalna wyniosłość gór Dynarskich w okolicy sprawia, że ruchy powietrza
>> tak się tam kształtują, że na wyspie deszcz prawie nie pada, bo nie ma
>> z czego. Nie psuje więc roboty przy odparowywaniu wody. Ta biała
>> patelnia
>> tak się potrafi rozgrzać, że gdy się coś organicznego trafi, wyschnie
>> zaraz na wiór, niemalże w popiół się obróci.
>
> Ciekawe są też saliny koło Trapani, wciąż czynne, a obecnie rezerwat
> przyrody. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9cd06e0bea
a97093
Sól morska powoli traci swój "urok" z powodu zanieczyszczeń (azjaci
zwłaszcza wyczuleni na zanieczyszczenia po katastrofie w Fukushimie).
Dlatego teraz promuje się sól himalajską. Też morska, ale wytrącona, kiedy
nie było zanieczyszczeń przemysłowych.
Nasza tzw. sól kamienna w końcu też "morska" i bez zanieczyszczeń :)
Powstawała kilkaset milionów lat temu w permie.
W stosunku do tej himalajskiej wadą jest sposób wydobywania, choć można
też analizować skład.
Ale "sól morska" to nie jest już synonim lepszego smaku, czy wartości
zdrowotnych.
--
Trefniś
|