Data: 2015-02-17 13:55:21
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Basia napisała:
>> Znanym w Europie miejscem pozyskiwania soli morskiej jest wyspa Pag.
>> Lokalna wyniosłość gór Dynarskich w okolicy sprawia, że ruchy powietrza
>> tak się tam kształtują, że na wyspie deszcz prawie nie pada, bo nie ma
>> z czego. Nie psuje więc roboty przy odparowywaniu wody. Ta biała patelnia
>> tak się potrafi rozgrzać, że gdy się coś organicznego trafi, wyschnie
>> zaraz na wiór, niemalże w popiół się obróci.
>
> Ciekawe są też saliny koło Trapani, wciąż czynne, a obecnie rezerwat
> przyrody. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9cd06e0bea
a97093
Podejrzewam, że takie właśnie widoki stert soli leżącej byle gdzie
powodują u niektórych pewien dysonans. Słabo pasują do wyobrażeń na
temat żywności i pożądanych form jej traktowania.
Jarek
--
O sole mio!
|