Data: 2015-02-17 13:40:44
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-17 o 13:30, Jarosław Sokołowski pisze:
> PS
> Znanym w Europie miejscem pozyskiwania soli morskiej jest wyspa Pag.
> Lokalna wyniosłość gór Dynarskich w okolicy sprawia, że ruchy powietrza
> tak się tam kształtują, że na wyspie deszcz prawie nie pada, bo nie ma
> z czego. Nie psuje więc roboty przy odparowywaniu wody. Ta biała patelnia
> tak się potrafi rozgrzać, że gdy się coś organicznego trafi, wyschnie
> zaraz na wiór, niemalże w popiół się obróci.
Ciekawe są też saliny koło Trapani, wciąż czynne, a obecnie rezerwat
przyrody. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9cd06e0bea
a97093
--
B.
|