Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić? Re: Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jaką patelnię lupić?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september
.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Tue, 17 Feb 2015 12:47:39 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 1
Message-ID: <mc02ba$v4m$1@dont-email.me>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54df94f4$0$2194$65785112@news.neostrada.pl>
<mbpmtg$agv$1@usenet.news.interia.pl>
<54e08a52$0$24204$65785112@news.neostrada.pl>
<6enu6b2o0jl9$.1auemshlidevf$.dlg@40tude.net>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<1sg8i40sii2vs$.5sp4m3qxhbyd.dlg@40tude.net>
<54e1b26f$0$2174$65785112@news.neostrada.pl> <mbtdc1$bt7$1@dont-email.me>
<54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 17 Feb 2015 18:47:06 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="8557162f3f8b12afd6a451e7f9477abc";
logging-data="31894";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18Hv6QKuWUzJFpQZpnxv645"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:Qqal8Y+NJbTWaxUz8GgECOyzdQ8=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361598
Ukryj nagłówki

"Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
news:54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl...
>> Może masz palnik ustawiony na zbyt wysoką temperaturę?
>> Ja miałem tak niedawno z kotletami z cieniutko roztłuczonego kurczaka.
>> Piewsza tura idealny złoty kolor, druga przypalona i przywarta do
>> patelni.
>> Ale po skorygowaniu w dół termostatu (elektryczny "palnik") wszystko
>> wróciło do normy. Wbrew pozorom patelnia z tłuszczem bardzo długo
>> osiąga punkt temperaturowego equilibrum z otoczeniem i często już
>> wrzucasz pierwszą partię na jeszcze niedokońca nagrzaną patelnię i nie
>> wiesz że masz zbyt mocno ustawiony palnik.
>
> Niestety nie mam kuchenki w której można regulować temperaturą palnika.
> Jest to zwykła gazowa Amika.

Źle się wyraziłem - chciałem napisać że masz ustawiony na zbyt
duży "ogień", zbyt dużą wydajność cieplną... Po prostu Twoja
patelnia osiąga zbyt dużą temperaturę przy smażeniu.

> Ale chyba nawet nie w tym problem, bo choć kucharstwem interesuje się od
> stosunkowo niedawna, to jednak sztukę smażenia ryb mam opanowaną od
> bardzoo dawna. I nigdy nie miałem z tym problemu, dopóki nie odkryłem
> czegoś takiego jak "mrożone filety z mintaja".

Sprawdź proszę następnym razem czy będą też się przypalać/przywierać
jak ciut przykręcisz kurek gazu i będziesz je smażył na ciut mniejszym
ogniu.

To działa tak, że ogień dostarcza energii do patelni, patelnia do potrawy
ale równocześnie patelnia i potrawa tracą energię cieplną do otoczenia.
Jeśli nie ma równowagi między tymi procesami to temperatura się
obniża lub podwyższa. Jak chcesz sprawdzić "naukowo" to użyj termometra
takiego do karmelu i sprawdź po jakim czasie patelnia z olejem i rybą
"na pokładzie" uzyskuje punkt równowagi a jak mniej naukowo to po
prostu przykręć nieco kurek gazu aby mieć ciut mniejszy ogień "na oko".

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.02 Pszemol
17.02 Pszemol
17.02 Pszemol
17.02 Anai
17.02 Pszemol
17.02 Anai
17.02 @
17.02 Qrczak
17.02 Qrczak
17.02 Stefan
17.02 XL
17.02 XL
17.02 XL
17.02 XL
17.02 XL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem