Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september
.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Tue, 17 Feb 2015 12:47:39 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 1
Message-ID: <mc02ba$v4m$1@dont-email.me>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54df94f4$0$2194$65785112@news.neostrada.pl>
<mbpmtg$agv$1@usenet.news.interia.pl>
<54e08a52$0$24204$65785112@news.neostrada.pl>
<6enu6b2o0jl9$.1auemshlidevf$.dlg@40tude.net>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<1sg8i40sii2vs$.5sp4m3qxhbyd.dlg@40tude.net>
<54e1b26f$0$2174$65785112@news.neostrada.pl> <mbtdc1$bt7$1@dont-email.me>
<54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 17 Feb 2015 18:47:06 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="8557162f3f8b12afd6a451e7f9477abc";
logging-data="31894";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18Hv6QKuWUzJFpQZpnxv645"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:Qqal8Y+NJbTWaxUz8GgECOyzdQ8=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361598
Ukryj nagłówki
"Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
news:54e343cd$0$1984$65785112@news.neostrada.pl...
>> Może masz palnik ustawiony na zbyt wysoką temperaturę?
>> Ja miałem tak niedawno z kotletami z cieniutko roztłuczonego kurczaka.
>> Piewsza tura idealny złoty kolor, druga przypalona i przywarta do
>> patelni.
>> Ale po skorygowaniu w dół termostatu (elektryczny "palnik") wszystko
>> wróciło do normy. Wbrew pozorom patelnia z tłuszczem bardzo długo
>> osiąga punkt temperaturowego equilibrum z otoczeniem i często już
>> wrzucasz pierwszą partię na jeszcze niedokońca nagrzaną patelnię i nie
>> wiesz że masz zbyt mocno ustawiony palnik.
>
> Niestety nie mam kuchenki w której można regulować temperaturą palnika.
> Jest to zwykła gazowa Amika.
Źle się wyraziłem - chciałem napisać że masz ustawiony na zbyt
duży "ogień", zbyt dużą wydajność cieplną... Po prostu Twoja
patelnia osiąga zbyt dużą temperaturę przy smażeniu.
> Ale chyba nawet nie w tym problem, bo choć kucharstwem interesuje się od
> stosunkowo niedawna, to jednak sztukę smażenia ryb mam opanowaną od
> bardzoo dawna. I nigdy nie miałem z tym problemu, dopóki nie odkryłem
> czegoś takiego jak "mrożone filety z mintaja".
Sprawdź proszę następnym razem czy będą też się przypalać/przywierać
jak ciut przykręcisz kurek gazu i będziesz je smażył na ciut mniejszym
ogniu.
To działa tak, że ogień dostarcza energii do patelni, patelnia do potrawy
ale równocześnie patelnia i potrawa tracą energię cieplną do otoczenia.
Jeśli nie ma równowagi między tymi procesami to temperatura się
obniża lub podwyższa. Jak chcesz sprawdzić "naukowo" to użyj termometra
takiego do karmelu i sprawdź po jakim czasie patelnia z olejem i rybą
"na pokładzie" uzyskuje punkt równowagi a jak mniej naukowo to po
prostu przykręć nieco kurek gazu aby mieć ciut mniejszy ogień "na oko".
|