Data: 2015-02-19 22:18:01
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:54e651ac$0$8079$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2015-02-19 o 20:13, Pszemol pisze:
>>
>> Skoro ustaliliśmy już z kilku źródeł że było... to teraz pytanie mam :-)
>>
>> Czy to "mielone" było zrobione przez zmielenie najlepszych kawałków
>> świeżuteniuńkiego cielaczka, dziś właśnie w rzeźni ubitego?
>>
>> Czy może, zważywszy na cenę takiego produktu, raczej było zrobione
>> z mięsa odpadkowego po krojeniu jakichś droższych steków i karków
>> czy szynek które pochodziły z zamrożonego już mięsa z lodówy?
>> Czyli mrożona krowa (półtusza z chłodni trzymana tam miesiac
>> lub dłużej głęboko zamrożona) poćwiatrowana, rozkawałkowana,
>> była zmielona z dodatkiem tłuszczu i ponownie zamrożona w tubie?
>
> A nie ma opcji - zmielone odpady świeżego wieprza/wołu/cielaka,
> po czym zamrożone?
> Dlaczego?
Chciałbym wierzyć że taka opcja jest, ale boję się że nie ma.
Bo mówimy o *przemysłowej* produkcji na wielką skalę.
W dużych przetwórniach mięsa wszystko przechodzi przez linię
produkcyjną zamrożone, tnie się mięso mrożone strumieniem
wody, nawet sprycuje marynatą szpikulcami wbijanymi
w zamrożone kawałki mięcha i mrożone trafia do próżniowych
opakowań.
Ty pewnie myślisz o przydomowych, małych zakładach
mięsnych co przetwarzają 1-2 krowę dziennie.
Tesco i Auchan z takich zakładów nic na półkach nie ma.
|