Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaką patelnię lupić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 509


« poprzedni wątek następny wątek »


21. Data: 2015-02-14 18:26:29

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 14 Feb 2015 18:18:27 +0100, krys napisał(a):


>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne (z grubym
>> dnem).
>
> Też tak myślałam. Ale mąż mi przytargał zdobycznego Tefala, z powłoką
> nieprzywierającą, na dnie ma "durabase technology".
> Fajna rzecz, rzeczywiście wystarcza odrobinka tłuszczu, nie przywiera, a
> jeśli już to wystarcza delikatne mycie.
>
> --
> Pozdrawiam
> J.
>
> www.kontestacja.com

Mam taką jedną, małą - do smażenia jajek i naleśników. Owszem, tłuszczu
potrzeba tyle co nic, nie przywiera. Rzadko używam, bo jajka jem raczej
gotowane. Poza tym nie wiem, co to ta "durabase technology", to i wolę
używać tylko okazjonalnie, bo generalnie jestem przeciwna wszelkim dziwnym
powłokom w patelniach i garach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

22. Data: 2015-02-14 18:29:44

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Adam" <A...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "krys" napisał

> Też tak myślałam. Ale mąż mi przytargał zdobycznego Tefala, z powłoką
> nieprzywierającą, na dnie ma "durabase technology".
> Fajna rzecz, rzeczywiście wystarcza odrobinka tłuszczu, nie przywiera, a
> jeśli już to wystarcza delikatne mycie.

To może być dobry trop. Obejrzę takie w Internecie.

Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2015-02-14 18:30:47

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 18:18 krys <k...@p...onet.pl> pisze:

> Trefniś wrote:

(...)
>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne (z grubym
>> dnem).
>
> Też tak myślałam. Ale mąż mi przytargał zdobycznego Tefala, z powłoką
> nieprzywierającą, na dnie ma "durabase technology".
> Fajna rzecz, rzeczywiście wystarcza odrobinka tłuszczu, nie przywiera, a
> jeśli już to wystarcza delikatne mycie.

Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
_całkowicie_
bez tłuszczu?
Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba wtedy w
ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki zapewnia
skarmelizowana warstewka mięsa?
:)
Nie mam za grosz szacunku do żadnych powłok :)

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2015-02-14 18:44:15

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Adam" <A...@A...pl> wrote in message
news:54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl...
> W ogóle moje "instrumentarium" kuchenne jest
> skromne.

A co robisz z "przypalonymi" patelniami?
Co to za patelnie były? Miały jakieś magiczne warstwy
teflonowe czy to była zwykła, tania patelnia z glazurą?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2015-02-14 18:44:55

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś wrote:

> W dniu .02.2015 o 18:18 krys <k...@p...onet.pl> pisze:
>
>> Trefniś wrote:
>
> (...)
>>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne (z grubym
>>> dnem).
>>
>> Też tak myślałam. Ale mąż mi przytargał zdobycznego Tefala, z powłoką
>> nieprzywierającą, na dnie ma "durabase technology".
>> Fajna rzecz, rzeczywiście wystarcza odrobinka tłuszczu, nie przywiera, a
>> jeśli już to wystarcza delikatne mycie.
>
> Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
> _całkowicie_
> bez tłuszczu?

A wypchaj się.;-) Może i może, tylko po co? co jest warty kotlet bez
tłuszczu?
> Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba wtedy w
> ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki zapewnia
> skarmelizowana warstewka mięsa?
> :)
> Nie mam za grosz szacunku do żadnych powłok :)

Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby.
Mam nierdzewną, mam aluminiową, to i tefala przygarnęłam;-).
A skoro mnie zaskoczył na plus, to czemu mam się zarzekać?



--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2015-02-14 18:46:11

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Adam" <A...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Trefniś" napisał

> Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
> _całkowicie_ bez tłuszczu?
> Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba
> wtedy w ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki
> zapewnia skarmelizowana warstewka mięsa?

To są ważne argumenty, nawet dla takiego laika w sprawach
kuchni jak ja.
Czy zatem byłby sens kupienia przeze mnie patelni nierdzewnej
o średnicy max. 20 cm? Jakie jeszcze cechy powinna mieć?

Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2015-02-14 18:47:37

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xt124d1umtaby1@tncap.home...
> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne
> (z grubym dnem).

Potwierdzam. Zwłaszcza jak ktoś ma tendencję do przypalania, bo
taką patelnię można śmiało potem czyścić i nie bać się drapania!
Miałem taką i bardzo ją lubiłem ale ją kiedyś zniszczyłem bo ją
rozgrzałem do smażenia steków i ktoś mnie odciągnął od płyty
telefonem, potem przyszedłem i patelnia była bardzo, bardzo
rozgrzana - zdjąłem ją na bok i niechcący odłożyłem na miejscu
gdzie było wylane trochę wody i szybkie ochłodzenie spowodowało
rozwarstwienie patelni w jednym miejscu gdzie ma teraz "guza" :-)
Guz jest widoczny tylko od wewnętrznej (górnej) trony patelni,
a dolna, gruba warstwa "akumulacyjna" jest wciąż prosta...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2015-02-14 18:48:30

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL wrote:

> Dnia Sat, 14 Feb 2015 18:18:27 +0100, krys napisał(a):
>
>
>>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne (z grubym
>>> dnem).
>>
>> Też tak myślałam. Ale mąż mi przytargał zdobycznego Tefala, z powłoką
>> nieprzywierającą, na dnie ma "durabase technology".
>> Fajna rzecz, rzeczywiście wystarcza odrobinka tłuszczu, nie przywiera, a
>> jeśli już to wystarcza delikatne mycie.
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>> J.
>>
>> www.kontestacja.com
>
> Mam taką jedną, małą - do smażenia jajek i naleśników. Owszem, tłuszczu
> potrzeba tyle co nic, nie przywiera. Rzadko używam, bo jajka jem raczej
> gotowane. Poza tym nie wiem, co to ta "durabase technology", to i wolę
> używać tylko okazjonalnie, bo generalnie jestem przeciwna wszelkim dziwnym
> powłokom w patelniach i garach.

Ta "dura" ztcw dotyczy dna i rozprowadzania ciepła.
A patelnię dostałam bez instrukcji obsługi, więc nawet nie wiem, czy nadaje
się do mycia w zmywarce i którą powłokę ma na sobie (na pewno nie teflon). Do
smażenia (i duszenia) się nadaje.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2015-02-14 18:51:03

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xt140ftemtaby1@tncap.home...
> Używałem nawet kiedyś specjalnej patelni do naleśników (nie swojej, nie
> kupuję specjalnych urządzeń/garów do jednej potrawy). Niesłychanie się
> ubawiłem zwłaszcza, że musiałem najpierw ją "naprawić".
> Nieświadoma użytkowniczka jeszcze gorącą podłożyła pod zimną wodę
> i zrobiła się soczewkowa wypukłość.
> Akurat tak, żeby naleśników nie dało się już smażyć :)
> Bubel Tescomy.

O, popatrz... moja patelnia też tak ma... a jak "naprawiłeś"? Młotkiem? :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2015-02-14 18:51:43

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś pisze:

>>>> To może jednak lepiej zacząć od garnka? Garnek,
>>>> to w ogóle fajna sprawa. Zwłaszcza w kuchni.
>>>> Przydaje się nawet bardziej od patelni.
>>>
>>> Zwłaszcza, że może robić też za bardzo dobrą
>>> patelnię (jeśli ze stali nierdzewnej).
>>
>> Do naleśników szczególnie.
>
> Potwierdzam - choć jednak w garze przeszkadzają wysokie ścianki :)
>
> Używałem nawet kiedyś specjalnej patelni do naleśników (nie swojej,
> nie kupuję specjalnych urządzeń/garów do jednej potrawy). Niesłychanie
> się ubawiłem zwłaszcza, że musiałem najpierw ją "naprawić".
> Nieświadoma użytkowniczka jeszcze gorącą podłożyła pod zimną wodę
> i zrobiła się soczewkowa wypukłość.
> Akurat tak, żeby naleśników nie dało się już smażyć :)
> Bubel Tescomy.

Nie smażę naleśników wcale. Nie mam cierpliwości do działań nudnych,
monotonnych i długotrwałych. Ale u mnie w domu smażą. Kupiłem więc
niedawno patelnę naleśnikową. Chwalą sobie, mówią, że poprawa się
dokonała. Patelnia naleśnikowa, to antyteza garnka. Jej ideą są niskie
brzegi. To musi mieć coś wspólnego z procesem odwracania naleśnika,
co stwierdzam jako osoba niefachowa w tej dziedzinie. Ma też cienkie
dno -- grube chyba niepotrzebne, a podrzucać taka lekką też lżej.
Czyli znów inaczej niż w nierdzewnym garnku. Ta nasza ma powłokę
teflonową, ale to chyba mniej istotne, bywają też ceramiczne.

> Ale smażyło toto i tak znacznie gorzej, niż patelnia nierdzewna.

Nierdzewna też pożyteczna w kuchni. Zwłaszcza jeśli z dobrą przykrywką.
Mam taką. Przykrywka współdzielona z nierdzewnym garnkiem. Używam do
czynności, która jest pośrednią między smażeniem a duszeniem.

Jarek

--
Choć kapuściane tam kociołki kadzą,
Choć nerka na kształt czerwiennego tuza
Leży i w maśle na patelni warczy,
Jak serce wroga na Odyna tarczy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 50 ... 51


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dieta przy stwardnieniu rozsianym
Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X