Data: 2007-05-07 12:01:29
Temat: Re: Jogurt?
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rablinka napisał(a):
>
>> A ja - domowy jogurcik z musli... Właśnie się dostatecznie schłodził
>> po "produkcji".
>
>
> Ikselko a może jak już jesteśmy na kuchni, to napiszesz jak robisz ten
> jogurt?
Ano robię, robię - i odkąd robię (już ze 3 miesiące), to widzę, że
dobrze robię, bo "sklepowy" to jakaś papka jest, a nie jogurt -
zagęszczają go mlekiem w proszku.
Kupuję 2 jogurty naturalne bez cukru Danone (małe), 2 l mleka w kartonie
(2% tłuszczu). W dzbanku lub garnku mieszam dokładnie jogurt z mlekiem i
rozlewam do szklaneczek np. po nutelli (bo mają pokrywki), mogą być
słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
spodem - i zostawiam na 24 godziny. Potem do lodówki do schłodzenia - i
gotowe; jest tego zapas na tydzień. Trzeba oczywiście przechowywać go w
lodówce.
Muszę powiedzieć, że jest to zupełnie inny produkt, niż ten ze sklepu -
ma łagodny smak, jest nieco rzadszy, ale aksamitny w konsystencji, no i
o wiele smaczniejszy. Dodaję mrożoną pulpę truskawkową lub jagody - i
mam jogurty smakowe :-)
I uwaga" nie potrzeba za każdym razem kupować jogurtu na zaszczepienie,
wystarczy co drugi raz, a co drugi - szczepić z ostatniej porcji.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
|