Data: 2011-12-22 22:40:19
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):
> Witam.
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
>
> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
http://www.niam.pl/pl/artykul/1327-dzikie_ptactwo_ze
_staropolskiego_stolu
"(...)Mięso dzikiego ptactwa charakteryzuje się ciemnym kolorem, lekko
kwaskawym smakiem i specyficznym zapachem. Jest ono twardsze niż mięso
drobiu, gdyż włókna mięsa są grubsze, a tkanka jest przerośnięta ścięgnami
i błonami. Z tego powodu po uboju musi ono dojrzewać w zależności od
gatunku od kilku dni nawet do dwóch tygodni.
(...)Dzika kaczka - mięso tego ptaka powinno skruszeć ok. 10 dni, a
następnie można je dusić w winie, piec naszpikowane lub przygotowywać z
niego zupy. Zazwyczaj podaje się kaczkę z kaszą gryczaną."
--
XL
|