Data: 2013-05-15 08:53:29
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Anai <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.05.2013 13:50, Ikselka pisze:
> Kiełbasa wychodzi wilgotna jak trzeba, ale nie tłusta, bo tłustej nie
> lubię. Dodaję bowiem wywar z kości i rozdrobnionych skórek wieprzowych,
> żeby związał masę po wystygnięciu i dał wilgoć, ale nie tłuszcz.
Moja też nie wychodzi tłusta (bardzo :P), część dodanego tłuszczu
wytapia się przy wędzeniu, to co pozostaje jest dla mnie akceptowalne ;)
Taki wywarek ze skóry robiłam przy okazji kiełbasy słoikowej, do tej
zwykłej chyba po prostu częściej kupuję boczek bez skóry i nie ma takiej
potrzeby...
...ale pomysł jest oki, nic się nie marnuje, a jakość kiełbachy się
polepsza... Zapamiętam ;)
> Też uważam, ze papryka do kiełbasy domowej to niezbyt dobry pomysł.
Nawet bardzo niedobry :P
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
|