Data: 2013-05-15 16:47:07
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 15 May 2013 08:53:29 +0200, Anai napisał(a):
> W dniu 14.05.2013 13:50, Ikselka pisze:
>> Kiełbasa wychodzi wilgotna jak trzeba, ale nie tłusta, bo tłustej nie
>> lubię. Dodaję bowiem wywar z kości i rozdrobnionych skórek wieprzowych,
>> żeby związał masę po wystygnięciu i dał wilgoć, ale nie tłuszcz.
>
> Moja też nie wychodzi tłusta (bardzo :P), część dodanego tłuszczu
> wytapia się przy wędzeniu, to co pozostaje jest dla mnie akceptowalne ;)
> Taki wywarek ze skóry robiłam przy okazji kiełbasy słoikowej, do tej
> zwykłej chyba po prostu częściej kupuję boczek bez skóry i nie ma takiej
> potrzeby...
> ...ale pomysł jest oki, nic się nie marnuje, a jakość kiełbachy się
> polepsza... Zapamiętam ;)
To nie jest mój pomysł, po prostu wszelkie klasyczne stare receptury o tym
traktują :-)
>
>> Też uważam, ze papryka do kiełbasy domowej to niezbyt dobry pomysł.
>
> Nawet bardzo niedobry :P
Niech sobie Węgrzy papryczą te swoje kiełbaski, u mnie tylko czosnek,
pieprz i trochę kolendry :-)
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
|