Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Karmel
References: <54552792$0$12630$65785112@news.neostrada.pl>
<54553f02$0$18085$65785112@news.neostrada.pl>
<54554439$0$12638$65785112@news.neostrada.pl>
<545550f8$0$12626$65785112@news.neostrada.pl>
<54555292$0$1242$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m34g47$3i2$3@node1.news.atman.pl>
<54560bf8$0$12634$65785112@news.neostrada.pl>
<lwczxyqewicm.r7vh4mfy544a$.dlg@40tude.net>
<545779cd$0$11154$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54579fa4$0$12637$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5457f8d2$0$11135$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Mon, 3 Nov 2014 23:31:35 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 65
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1415053895 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18091 77.253.217.116:32800
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358801
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
> Poprzednie miałam stalowe i po kilku latach (nawet nie pięciu) wyglądały
> beznadziejnie, prawie dziury się w nich porobiły. Pewnie po prostu były
> słabej jakości, ale skutecznie mnie zniechęciły do gołej stali. Teflonu
> wolę unikać, bo trudno wychwycić ten moment, kiedy zaczyna się łuszczyć,
> więc zdecydowałam się na ceramiczne. Masywne garnki mają taką zaletę, że
> dłużej trzymają ciepło, lepiej się w nich dusi, takie mam wrażenie. Poza
> tym dno się nie odkształca, są ciągle idealnie płaskie. Nie przywiera
> do nich nic za bardzo i ładnie się je domywa, także w zmywarce. Ogólnie
> jestem zadowolona, tylko ten ciężar...
No to u nas się nie odkształcają. Żaden tam Zepter, zwyczajne raczej.
Dno u nich grube, reszta nie aż tak. Jak jeden z kompletu został poddany
torturom przeciągłego przypalania, to sczerniał nieco, lecz kształu
swego nie zatracił. Inny, jako singiel kupiony, z podobnej opresji
wyszedł z całkiem zwichrowanym dnem. Duża pojemność cieplna, to bywa
zaletą, jak coś poddusić w sposób zaplanowany trzeba. Przy improwizacji
może przeszkadzać.
>> zachowują się tak samo. Kosztują już grosze, żadne więc ryzyko -- tu
>> się przychylę do innych opinii. Olkusz od lat robił naczynia
>> emaliowane, w tym się specjalizował. Tradycja taka. Nie wiem, czy
>> sprawili sobie linię do produkcji tych kompozytów. Bardzo możliwe, że
>> sprowadzają gotowe z Chin, z zamówioną olkuską nalepką (to by mi aż
>> tak bardzo nie przeszkadzało).
>
> Gdyby firmowali to swoją nalepką, to by mi też nie przeszkadzała nawet
> chińszczyzna. Nie w samej chińszczyźnie problem, tylko w tym, dla kogo
> Chińczycy robią, bo to zleceniodawca ustala jakość.
Jak się robi wiadra emaliowane, to można je robić na gładko, kostropate,
albo wypuszczaćć z fabryki poobtłukiwane. Takie kosmicznye technologie,
mam wrażenie, nie są podatne na zepsucie przez wykonawcę. Chińczyk kupił
linię technologiczną, a teraz tylko włącza wajchą i w odpowiednią dziurkę
sypie jakieś proszki brane od generalnego dostawcy. Gdyby nawet chciał,
to nie zepsuje i jakości nie obniży. Te co można teraz kupić za dwie
dychy, sprawiają wrażenie identycznych do tych, co kiedyś były po kilkaset.
No, może z dokładnością do tej śrubki przy rączce. Ale takie rzeczy, to
przy zakupie można ocenić. Zresztą co za problem, skoro patelnia kosztuje
tyle, co jej jednorazowa zawartość.
>> Mnie taki sprzęt o nowych właściwościach prowokuje do nowych pomysłów
>> -- co by tu na nim przyrządzić, żeby szybko i sprawnie poszło. Jednym
>> z nich jest Placek Ziemniaczany Paździerzowy.
>
> Kiedyś wiele lat temu jadłam coś w rodzaju babki ziemniaczanej. Nie była
> ona smażona, a pieczona, ale też wyglądała jak płyta paździerzowa, tylko
> znacznie grubsza. Nie powiem, żebym była zachwycona jej smakiem. ;)
Suwalska pewnie ta baba. Ona jakaś ze skwarkami jest, czy też z boczkiem
(nie wiem tylko, czy z lewym, czy z prawym). To jednak co innego.
> Natomiast placki ziemniaczane lubię, szkoda tylko, że są takie tłuste.
Jest więc sposób na odtłuszczenie. Grube tarcie temu sprzyja, właściwa
patelnia też. Było i o tym.
Jarek
--
Gruba baba leży na plaży
Słońce ją praży
W radiu są Jeziorany
Baba wyciąga posiłek zapakowany
|