Data: 2010-08-06 12:00:03
Temat: Re: Kawior - co nim jeszcze jest a co jest tylko zabarwioną ikrą
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:i3gci6$j55$1@inews.gazeta.pl...
<...>
> Czy kawior z gorbusza to dobry wybór? Czy może lepszy ten z jesiotra?
Kwestia gustu, ale jeśli spojrzymy na to od strony tego, który się bardziej
ceni na świecie to cennniejszy jest czarny czyli ten z ryb jesiotrowych.
Największy i najcenniejszy jest z beługi. Choć wartość jest także
bezpośrednio związana z wiekiem ryby - im starsza ryba, tym droższy kawior -
np. w przypadku jesiotrów tzw. "królewski" kawior został pozyskany z
jesiotra nie młodszego niz 20 lat, "Rogen ossetra" - z ryby nie młodszej niz
45 lat, a "Imperial" z 85-letniego jesiotra.
Za "samy, samy, najsamiejszy" jest uważany kawior złoty czyli "Golden
caviar" pozyskiwany z beługi albinosa, dlatego kawior niejest czarny, a ma
piękny bursztynowo-złoty kolor. Wiek tych ryb jest zbliżony do 100 lat.
Ponoc zgodnie z oceną genewskiego Caviar House rocznie powstaje tylko 10 kg
takiego kawioru. W Iranie jest sprzedawany w puszeczkach z czystego złota i
ceny są ok. 30 tyś. USD za 1 kg.
Kawior z beługi najczęściej jest w słoiczkach z niebieskimi wieczkami, z
jesiotra - z żółtymi, a z siewriugi (najtanszy z jesiotrowych) - z
czerwonymi.
Gorbusza to ryba z rodziny łososiowatych, więc kawior jest czerwony czyli
niby nieco "gorszy" niż czarny.
Bożena.
|