Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed8.news.xs
4all.nl!85.12.16.69.MISMATCH!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!fee
der.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx19.ams1.POSTED!n
ot-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
Message-ID: <zp2LC.119583$hf4.29270@fx19.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 May 2018 22:38:23 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Wed, 16 May 2018 22:38:23 GMT
X-Received-Body-CRC: 3854180559
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380553
Ukryj nagłówki
On 2018-05-16, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Może nie tylko temperatury -- środowisko domowych mikroorganizmów może
> mieć jeszcze większy wpływ na to, co się z mleka ukisi. O ile wywoływanie
To są procesy konkurencyjne, a żyjątka które sa odpowiedzialne za kefir
są w nadmiarze. Przy czym i zanieczyszczenie i pożądany produkt nalezy
do podobnej kategorii (smakowej). Generalnie, o ile się nie macza w tym
na poczatku brudnych rąk, to nie ma problemu.
> filmów zawsze wychodziło mi lepiej niż w powołanych do tego zakładach,
> to z jadalnymi rzeczami jest już inaczej. Była moda na domowy wyrób piwa.
> Nigdy ono dobre nie wychodzi, choć częstowano mnie wielokrotnie. Z winem
Rozumiem, że zabrakło słowka "mi", ewentualnie "moim znajomym". Akurat
przy piwie higiena jest krytyczna. Tam dezynfekowane musi być wszystko.
Coś nie zostało i idzie fermentacja kwasowa, która psuje wszystko.
Warzenie piwa tym się różni od robienia kefiru, że jest procesem
długotrwałym, więc jesli są inne bakterie to mają czas aby się istotnie
namnozyć.
W każdym razie MI wychodziło dobre. Niestety nie mam czasu się tym
zajmowac bo tu akurat jest sporo babrania.
Najbardziej w tej całej dyskusji charakterystyczne jest to szukanie
dziury w całym. Jedna osoba spróbowała - i chwała jej za to.
N-osób, które nawet nie spróbowały, mimo wielokrotnych stwierdzeń, że
proces jest łatwy i odporny, stara się do czegoś przyczepić :)
Nikt nikogo przeciez nie namawia aby robic to regularnie czy nawet
spróbowac. Mowa jedynie o powodach, dla których mniej lub bardziej
potencjalnie warto.
--
Marcin
|