Data: 2018-05-17 12:37:34
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-16 o 19:33, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-05-15 o 19:36, i...@g...pl pisze:
>>>> SŁODKIEGO (tj. nieukwaszonego) mleka. Bo go nie trawi. Albo zły to był
>>>> dietetyk, albo słuchacz.
>>>> Kefiry, jogurty, twarogi, sery podpuszczkowe - człowiek dorosły jak
>>>> najbardziej spożywać powinien.
>>>
>>> Poza walorami smakowymi co niby w tym takiego dobrego? Czego np mogą nam
>>> zazdrościć ludy nie spożywające mleka ssaków i jego pochodnych?
>>>
>>>
>> A muszą? Wystarczy mi, że JA im nie zazdroszczę.
>>
>> Nb. - któreż to ,,ludy"?
>> Nawet Eskimo już spożywają.
>>
>
> To nie jest odpowiedź. Piszesz o jakimś dobroczynnym oddziaływaniu,
> jednak trudno zdefiniować tą dobroczynność.
Może Tobie trudno - ja wiem, jakie są walory.
>
> Dość powiedzieć - każdy lud przed rozpoczęciem hodowli zwierząt
> mlecznych. Jasne że ta hodowla pomaga wyeliminować zjawisko głodu, ale
> czy naprawdę jest jakimś wysoko pożądanym rodzajem pożywienia ze względu
> na walory odżywcze?
>
>
Bardzo pożądanym. Szczególnie mleko przetworzone - na mleko zsiadłe,
jogurt, kefir, twarogi i sery - jest świetnym źródłem pełnowartościowego
białka zwierzęcego.
--
XL
|