Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.xs4all.nl!newsf
eed9.news.xs4all.nl!85.12.16.70.MISMATCH!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.x
lned.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx19.a
ms1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<zp2LC.119583$hf4.29270@fx19.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<IjeLC.162031$s43.94025@fx01.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 62
Message-ID: <Q9pLC.128240$hf4.95972@fx19.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 May 2018 00:31:44 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Fri, 18 May 2018 00:31:44 GMT
X-Received-Body-CRC: 997602056
X-Original-Bytes: 3773
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380582
Ukryj nagłówki
On 2018-05-17, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Marcin Debowski napisał:
>
>> Może pójdźmy krok wstecz, bo nie wiem gdzie wogle widzisz problem.
>> Wspomniałeś coś o DOMOWYCH mikroorganizmach. Nie z brudu to z czego?
>
> Aha, kolejny wyznawca teorii, że każdy domowy mikroorganizm to wróg,
> którego trzeba wytłuc domestosem, lizolem, napalmem...
E-e. Znowu sie mylisz i to bardziej niż przypuszczasz.
>> Kichasz w co gotujesz?
>
> Nie, ale nie uważam, że otaczające nas drobnoustroje są brudem.
No dobrze. To wyjasnisz wreszcie gdzie widzisz problem, czy to
zwyczajnie niemozliwe bo tak sobie palnąłeś?
>> No ale generalnie akceptujesz fakt, że amatorski świat warzenia piwa
>> może wykraczać poza krąg Twoich znajomych i niekonieczie składa się
>> on z ludzi, którzy nie radzą sobie w tym temacie?
>
> Nie akceptuję. Jeśli takie hobby, to rozumiem. Ale są rzeczy, które
> robione w domu zawsze wyjdą gorzej niż by mogły. Są też takie, z którymi
> jest odwrotnie -- lepiej więc zająć się nimi.
I w Twoim przypadku jest to piwo i kefir. Rozumiem, ale to nie znaczy,
że jest to prawda uniwersalna.
>> No gratulacje. A ta grupa i ta dyskusja jest od prezentowania
>> chwalebnych wyczynów kulinarnych? Rozwiniesz?
>
> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może tu swoje
> piwo chwalić.
No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym temacie to
było chwalenie się zrobieniem kefiru? To bardziej coś w stylu "..fajne
to i proste w zrobieniu, a wyniki mogą się podobac". Takie dzielenie się
ze światem swoją małą radością. A Ty uparcie szukasz dziury w całym.
>> Serio? Ziarna kefirowe można kupić. Można przechowywac suche bardzo
>> długo. Można też wziąć co dostępne w handlu i użyć jako zaczynu.
>> Nadal ma się kontrole nad procesem. Nadal można użyć lepszego mleka.
>
> Można też kupić mleczarnię.
No pewnie, ale większość osób poradzi sobie sama ze robieniem z ziaren.
>> Wiesz, prawdę mówiąc to trzeba mieć solidny tupet. Ani nie wiesz jak
>> mi co wychodzi bo niby skąd, ani sam nie masz żadnego konkretnego
>> doświadczenia w tym o czym się wypowiadasz, a praktycznie każdy akapit
>> to próba wbicia szpili.
>
> Wiem, już, że piwo wychodzi dobre. Chwali się, gdy ktoś chce z uśmiechem
> wypić piwo, którego sobie nawarzył.
Nie wygląda. Ale wciąż mam nadzieje, że jednak opowiesz coś o tych
domowy (przyjaznych?) mikroorganizmach tak istotnych przy domowym
wyrobie kefiru.
--
Marcin
|