Data: 2018-05-18 23:06:51
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 16.05.2018 o 18:01, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>
>> BTW Pamiętam, że w dzieciństwie, no... wczesnej młodości, jak zależało
>> mi na zgęstnieniu śmietany, dodawałam do niej soku z cytryny. Efekt był
>> niemal natychmiastowy.
> U nas w domu praktykowano zwyczaj polewania sałaty śmietaną doprawioną
> sokiem z cytryny. Mocno doprawioną. Może tam jeszcze odrobina cukru
> była -- nie wiem.
U nas podobnie. I odrobina cukru też była.
> Nie pamiętam by takie mieszanie powodowało radykalne
> zgęstnienie. Raczej gładki sosik z tego wychodził.
Nie zawsze udawało się kupić śmietanę odpowiedniej gęstości, a sok z
cytryny ją zagęszczał. Oprócz dodawania smaku oczywiście.
Ewa
|