Data: 2018-05-22 09:51:09
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-05-22 o 00:47, XL pisze:
> Jarosław Sokołowski
>
>> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
>> na kefirowych pozostałościach.
>
> Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
> Zsiadłe (kwaśne) mleko:
> Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
> subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
> Kefir:
> Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
> Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
> delbrueckii ssp. Bulgaricus
>
> Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
>
> Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
> bez - nie bądź takim formalistą.
>
Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir ze
sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka i
Mercedes - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego mleka to
jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza pani Zosia
serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje przez cały
sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy u Niej niestety
tylko dwa razy w roku...
pozdr
Stefan
|