Data: 2018-05-22 15:11:47
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2018-05-22 o 00:47, XL pisze:
>> Jarosław Sokołowski
>>
>>> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
>>> na kefirowych pozostałościach.
>>
>> Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
>> Zsiadłe (kwaśne) mleko:
>> Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
>> subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
>> Kefir:
>> Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
>> Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
>> delbrueckii ssp. Bulgaricus
>>
>> Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
>>
>> Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
>> bez - nie bądź takim formalistą.
>>
>
> Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir ze
> sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka i
> Mercedes
>
GENERALNIE kazdy kefir i zsiadłe to dwie różne. O tym właśnie pisałam.
> - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego mleka to
> jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza pani Zosia
> serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje przez cały
> sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy u Niej niestety
> tylko dwa razy w roku...
Pozostaje Ci bywać częściej lub o przepis poprosić.
--
XL
|