Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:kHKBRDfWOCUk19XJwHF3fJoz+ng=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b0d5076$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 29 May 2018 13:07:02 GMT
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.9.242
X-Trace: 1527599222 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 685 79.185.9.242:49283
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380754
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-11 o 14:08, i...@g...pl pisze:
>> Warto pić go codziennie i robić go samemu, aby uniknąć domieszek
>> niewiadomoczego. Odkąd go pijemy, odczuwamy brak jakichkolwiek
>> dolegliwości trawiennych - nawet nadkwaśność i zgaga (u MŚK) to już
>> wspomnienie. Odczuwamy istny przypływ sił (no jak inaczej nazwać stan, w
>> którym moje wczorajsze i przedwczorajsze kopanie dołków i sadzenie w
>> nich 50 sporych karp dalii i 100 krzaków pomidorów oraz podlanie tego
>> wszystkiego konewką nie zaburzyło w niczym mojego dobrego
>> samopoczucia??? - he he, no, powiedzmy, poza niewielkimi zakwasami).
>> Kefir rzeczywiście jest zdrowy i orzeźwiający.
>> https://dietetycy.org.pl/kefir-wlasciwosci/
>>
>> Kefir robię sama. Wypijamy go przynajmniej litr dziennie, szczegolnie w
>> upalne dni jak teraz. Kupuję kefir Krasnystaw - wypijamy większość, a do
>> reszty (ok.pół szklanki plus cenne resztki na ściankach butelki) dolewam
>> nieco mleka pasteryzowanego (nie UHT!!!), zakręcam, mocno mieszam aby
>> wypłukać dokładnie resztki kefiru. Popłuczyny wlewam do butelki z resztą
>> użytego pasteryzowanego mleka, zakręcam, znowu lekko mieszam poruszajac
>> zamknietą butelką. Poluzowuję nakrętkę aby wchodziło powietrze konieczne
>> do zachodzenia fermentacji i tak pozostawiam w spokoju w temperaturze
>> pokojowej - latem na 24 h, zimą na 48 h.
>> Uzyskany kefir wypijamy, resztek używając jak wyżej do sporządzenia
>> nowego. Najlepiej robić to dalej już w szklanym dzbanku.
>
>
> Bo ja wiem.. Jakiś czas temu widziałem dyskusję dietetyków, i zgodnie
> orzekli że dorosły człowiek raczej nie powinien spożywać mleka i jego
> przetworów.
>
>
http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/
psychobiotyki-bakterie-ktore-wplywaja-na-zdrowie-psy
chiczne_46452.html
,,Probiotyki to żywność bogata w jeden lub więcej szczepów mikroorganizmów.
Najczęściej są to bakterie fermentacyjne kwasu mlekowego.
To właśnie te bakterie zostały odkryte jako pierwsze u bułgarskich chłopów.
Pijąc regularnie kefir zawierający odpowiednie szczepy, zapewniali sobie
dobrą odporność oraz zdrowie.
Zapewne w tamtych społecznościach zjawisko występowania depresji było
znikome. Aktualna wiedza naukowa wskazuje jasno na wpływ bakterii
probiotycznych w przeciwdziałaniu nie tylko depresji. Chronią także przed
znacznymi spadkami nastroju. Warto podkreślić, że osoby cierpiące na
depresję nie wykorzystują w pełni swoich możliwości umysłowych.
Przyjrzyjmy się zatem, jakie produkty warto jeść regularnie, aby utrzymać
sprawnie działające jelita, a co za tym idzie - również mózg:
kiszonki jak (kapusta, ogórki, buraki)
zakwas (barszcz, żurek)
chleb (na zakwasie)
mleczne produkty fermentowane"
--
XL
|