Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Date: Wed, 30 May 2018 14:07:46 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 83
Message-ID: <pem47l$mkf$1@news.icm.edu.pl>
References: <e...@g...com>
<5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc65d3$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6b73$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd559c$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5b6e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001c5c$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001fc6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066732$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066f91$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a889e$0$684$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<5b0aeae3$0$676$65785112@news.neostrada.pl>
<a...@g...com>
<5b0d07a7$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-77-98.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1527682101 23183 89.65.77.98 (30 May 2018 12:08:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 May 2018 12:08:21 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380766
Ukryj nagłówki

W dniu 2018-05-29 o 16:46, Jarosław Sokołowski pisze:
> d...@g...com napisały:
>
>>> Niektórzy zawsze wszystko odwrotnie...
>>
>> http://kobieta.gazeta.pl/kobieta_ekstra/1,155242,168
43477,_Pysznosci__z_PRL_u__Smaki__ktorych_nie_da_sie
_zapomniec_.html
>> na tej samej zasadzie może niektórzy czują tak ogromny sentyment do
>> tego zdrowego nieprzetworzonego jedzenia sprzed 40 lat ?? ....)))
>
> Na tej samej alboli też na zgoła innej. Ja mam ogromny sentyment
> do chwil, kiedy to gdzieś na skalistej grani otwierałem puszkę
> z "mielonką turystyczną", dzieliłem się nią z bliskimi. Sam smak
> mielonki też dobrze wspominam.

Ta mielonka w puszkach to było coś wspaniałego. Wędlin nie lubiłam a to
moglam jeść ze smakiem. Teraz jak się kupi "taką"mielonkę to już nie to.
Apetyt odchodzi.

W miejsce mielonki mógłbym podstawić
> wspomniany w artykule paprykarz szczeciński albo pare innych rzeczy
> -- i też bym potrafił o tym napisać wiele ciepłych wspomnień. Nawet
> o parówce, która wespół z zielonym groszkiem i przecierem pomidorowym
> stanowiła wypełniacz do "spaghetti".

Nawet pasztet drobiowy w puszcze pachniał pasztetem.

> Na początku 1982 roku zebraliśmy się w jednym ze śródmiejskich mieszkań.
> Ktoś wymyślił, że pójdzie do pobliskiego Supersamu po coś do jedzenia.
> Wrócił z bochenkami chleba. Świeżego i pachnącego. Jego smak pamiętam do
> dzisiaj, bo regułą był chleb ościsty i kruszący się.

Po chleb jeżdziłam z Sadyby do Supersamu bo tam chleb był wspaniały.
Chyba to były podłużne bochenki.
Póżniej powstala na Golkowskiej taka mala prywatna piekarenka i tam
chodzilam po pyszne, świeżutkie, pachnące bocheneczki pieczone na
zakwasie i posypane kminkiem.
Niestety piekarenki dawno już nie ma. Widocznie nie opłacało się
pieczenie chleba.

"Chrupiące bułeczki"
> występowały wyłącznie w obietnicach ministra Zdzisława Krasińskiego.

To był pajac, a nie minister. Mionistrem to był na papierku.

> Poza tym wszystkie półki Supersamu wypełniały siatki z cebulą.
> Może stały też gdzieś osławione butelki z octem, ale te mają znikome
> zastosowanie praktyczne. Ta cebula po usmażeniu na tłuszczu, który
> gdzieś się uchował, z tym świeżutkim chlebem -- istne niebo w gębie,
> tak to do dzisiaj wspominam.

Ja lubiłam (i lubię nadal) chleb z masłem posypany posiekaną cebulką.

> Czy to znaczy, że PRL-owska smażona cebula lepsza była od dzisiejszej?
> Czy dzisiaj nie mogę mieć takiej samej? Mogę, ale tak smakować już nie
> będzie. Czy mam sentyment do niej, do mielonki turystycnej i do puszki
> ze sprasowaną szynką? Mam. Ale nie będę przecież opowiadał głupot, że
> to jakieś bógwico było.

Nawet szczypiorek z bazarku czy marketu nie nadaje się do jedzenia.
Szczęśliwi Ci, którzy mają swoje ogródki i swoje warzywka.

> PS
> Sam Supersam był wybitnym przykładem powojennego modernizmu, budynek
> znany na sałym świecie, wymieniany jako pozytywny przykład w podręcznikach
> architektury. W bezmyślny sposób wyburzony kilkanaście lat temu, na jego
> miejscu stanęło coś paskudnego, burzącego przestrzeń.

Ja to się strasznie zdenerwowałam jak dowiedziałam się, ze rozbierają
Supersam.
Do nowego weszłam tylko raz i zaraz wyszłam.
Weszłam, spojrzałam na te świcunce czarne i śliskie podłogi i zakręciło
mi się w głowie.
Zdołałam podejść do jakiegoś pierwszego lepszego punktu-stoiska i
zapytalam gdzie ten Supersam, gdzie sa art. spożywcze. Odpowiedziano mi,
że trzeba zjechać schodami ruchomymi w dół-do piwnicy.
Wyszłam i już nigdy tam moja noga nie stanęła. Przejeżdżam często
autobusem obok, ale nawet nie chce mi się spojrzeć w tamtą stronę.

W Warszawie wszystko co dobre sukcesywnie niszczą. Wsioki rządzą.
Teraz marzą o zburzeniu Pałacu Kultury.

--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.05 stefan
30.05 XL
30.05 XL
30.05 Animka
30.05 Stokrotka
30.05 Jarosław Sokołowski
30.05 Jarosław Sokołowski
30.05 Jarosław Sokołowski
30.05 Jarosław Sokołowski
30.05 Jarosław Sokołowski
30.05 XL
30.05 XL
30.05 Stokrotka
30.05 Stokrotka
30.05 Stokrotka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem