Data: 2007-09-08 11:41:58
Temat: Re: Kiszone pomidory
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
yur@s pisze:
> Ktos mnie namowil do zrobienia kiszonych pomidorow. Mam pytanie do znawcow
> tego przetworu ,czy moga byc normalne czerwone pomidory, ja zastosowalem
> takie male podluzne i bardzo miesiste.Teraz znowu ktos mi podpowiedzial ze
> moga byc i kiszone ale robione z zielonych pomidorow.Caly jestem zakrecony
> jak stado sloikow.Dzisiaj sprobowalem pierwsze pomidory, nawet dobre, tylko
> troche za miekkie.Tylko ich nie pasteryzujcie ,wyjda zupelne kapcie i wedlug
> mnie pasteryzacja troche mi nie pasuje do kiszenia.
>
>
>
Do kiszenia powinieneś użyć pomidorów nie całkiem dojrzałych, tzn. już
prawie czerwonych, ale jeszcze twardych. Zielone się nie nadają -
zawierają szkodliwe substancje no i smak nie ten - za mało cukrów. Nie
pasteryzuj, nie ma potrzeby.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|