Data: 2008-11-10 14:23:30
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lis, 17:05, "michalek" wrote:
> [...]
> Trafiłeś na inne ziemniaki. Bardzo dużo zależy od rodzaju
> ziemniaków. Czasem kleją się bardziej czasem mniej.
To prawda!
> Jesteśmy potegą ziemniaczaną a tak naprawdę bardzo mało
> wiemy o ich różnorodności gatunkowej i przydatności
> do różnych potraw w zależności od gatunku i "młodości"/"starości".
Ziemniaki na chipsy ciężko się rozgniatają i dłużej się gotują.
> Sam bym chętnie w tej dziedzinie swoje doświadczenia
> uporządkował ale na targu najczęściej sprzedawcy mają ziemniaki
> "żółte" albo "białe".
Też boleję nad tym, że kupuję "polskie". A za czasów byłych, każdy
ziemniak na straganie miał gatunek.
> PS. I przemyśl jeszcze czy dałeś proporcje 1/4 czy 1 do 4
> bo metodą opisaną z dzieleniem miski na 4 to otrzymałeś 1/5
> czyli 20% mąki w cieście a dając 1/4 masz 25% niewielka
> różnica ale różnica :)
Też się zastanawiałam, jak to zrobił.
Bo ja tę wyjętą część nakładam na ziemniaki i dopiero wtedy dosypuję
mąkę.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|