Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!cyclone03.ams2.highwinds-media.com!voer-me.highwinds-media.com!peer03.am1
!peering.am1!peer02.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-
01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!no
t-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kociołek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
Date: Wed, 10 Aug 2016 01:01:44 +0200
Message-ID: <pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
Lines: 40
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.174
X-Trace: 1470783704 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12563 79.185.230.174:5067
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 82733134
X-Received-Bytes: 2364
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372806
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>> Cześć!
>>>>
>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>
>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>
>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>
>>>> Pozdrawiam,
>>>> MW
>>>
>>> Z emalią.
>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>> może to być problem:)
>>
>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>
>> A co z przywieraniem potraw?
>>
>> Pozdrawiam,
>> MW
>>
>
> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
> składnikiem kociołka.
> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
|