Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kotlety de volaille
Date: Mon, 19 Jul 2004 03:49:19 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <cdf9ad$6ls$1@inews.gazeta.pl>
References: <cdehp3$bkj$1@nemesis.news.tpi.pl> <cdf2h7$sbe$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-214-250.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1090201741 6844 81.190.214.250 (19 Jul 2004 01:49:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Jul 2004 01:49:01 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208120
Ukryj nagłówki
eM eL wrote:
> MałgosiaM <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Chce jutro zrobic te kotlety na obiad ale nie mam pojęcia jak je
>> dobrze zwinac aby maslo nie ucieklo i planuje wlazyc sera do srodka.
>> Moje pytanko jak je zwijac i ewentualnie czym - wykalaczki?? Jesli
>> tak to jak je umiescowic zeby bylo ok.
>
> Mozna i wykalaczka, ale jak dobrze (tzn. cienko) rozbijesz piersiotko
> kurczacze to bedziesz mogla tak zawinac, ze nic nie uciknie ze
> srodka. Ja obtaczam dwa razy - najpierw w jajku i w mace, potem
> znowu w jajku i w tartej bulce. Chroni to skutecznie maselko przed
> wyplynieciem. Smazenie w dosyc duzej ilosci dobrze podgrzanego oleju
> (coby sie dewolaje szybciutko zapiekly) tyz pomaga.
===
A ja mam pewny i sprawdzony patent na takie roladki (bardzo je lubię).
Rozbite mięso maczam tradycyjnie w jaju i bułce. Potem, z zawartością,
zawijam tak, jak gołąbki, czyli najpierw po bokach, a potem w rulonik (muszą
być duże płaty, cieńko rozbite). Dzięki temu są już dosyć szczelne.
Teraz najważniejsze.
Po zawinięciu wszystkie krawędzie lekko unoszę i pędzelkiem smaruję jajkiem.
To jajo w trakcie smażenia ścina się i dokładnie zlepia krawędzie. Jeśli
dokładnie obsmarujesz to nic nie ma prawa wypłynąć ze środka :-)
waldek
===
|