Data: 2011-02-10 19:57:10
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Witek <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pretended :
> Dnia Thu, 10 Feb 2011 19:49:31 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Moje zapędy "dydaktyczne" w stosunku do Ciebie dawno sie wyczerpały.
>
> No wiesz, słusznie - Twoja metoda "uczył Marcin Marcina" na mnie nie robi
> wrażenia. Bardziej mnie cieszy fakt nieco bardziej stonowanego charakteru
> wypowiedzi.
Przeży sobie moje wypowiedzi, choćby w wątku o GMO, odpowiadam
rzetelnie, a nie używam wylgaryzmów. A co do metody - no cóż skoro nie
jestes wstanie zaakceptować faktu swoich pomyłek, to nie jesteś wstanie
nabyć nowych informacji.
>
>> Jednak - zastanów się co to jest osmoza,
>
> Nie ściana moze "uledz" osmozie, tylko komórka. Osmoza ODBYWA SIĘ przez
> ścianę i błonę komórkową.
>
>> Przecież osmoza to przenikanie przez
>> błonę półprzepuszczalną, a ściana jest zewnętrzną warstwą w stosunku do
>> błony!
>
> Ściana komórkowa nie jest nieprzepuszczalna, podobnie jak błona (która jest
> półprzepuszczalna). W dodatku nie wszystkie bakterie mają ścianę komórkową.
>
ściana komórkowa jest CAŁKOWICIE PRZEPUSZCZALNA, dlatego niepodlega
rozwarzaniom o osmozie! Nie wszystkie mają - a jakiś przykład?
Ściana komórkowa jest NIROZPUSZCZALNA w wodzie, podobnie jak błona
komórkowa. można najwyżej je strawić enzymatycznie lub rozmuścić
rozpuszczalnikami niepolarnymi.
Gdyby ściana komórkowa była rozpuszczalna w wodzie - to nie byłoby
żeglarstwa, bo drewno by się w tej wodzie rozpuszczało!
> http://infobakterie.cba.pl/budowa_komorki.html
> "Szczególną właściwością ścian jest ich przepuszczalność. Różnice w
> przepuszczalności ścian komórkowych różnych gatunków bakterii umożliwia ich
> identyfikację na podstawie barwienia metodą Grama. Używając tej metody
> rozróżniania, bakterie podzielono na Bakterie Gram-dodatnie i Bakterie
> Gram-ujemne. Zakwalifikowanie badanej bakterii do jednej z tych grup,
> ułatwia jej identyfikację" itd.
> I nie czepiaj się przypadkiem kurczowo s-layera, bo nawet on nie jest
> całkowicie odporny na osmozę. Osmoza to potężny mechanizm.
Super link - jedynie udowadnia to co juz ci wczesniej zarzuciłem -
opieranie wiedzy na informacjach zawartych na stronach www tworzonych
przez gimnazjalistów (może i pasjonatów, ale niezawsze potrafiących
ominąc uproszczeń, podczas kopiowanie z wikipedi!) prowadzi na manowce.
Dlaczego ? Bo biedaczek/biedaczka użyła okreslenia "różnice w
przepuszczalności" i to cię ujeło - ale te różnice powstają po
zastosowaniu wysokoprocentowego roztworu etanolu.
Na dodatek na utrwalonym (całkowiecie wysuszonym - odwodnionym)
preparacie!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwienie_metod%C4%85_G
rama
Idziesz w zaparte, brnąc coraz bardziej.
Swego czasu Panslawista, zarzucił mi agresywne udowadnianie ci braku
wiedzy, że czeka i punktuje twoje byki. Ale ty sama w to brniesz :o)
Witek
|