Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ktoś uratuje mój chleb?
Date: Wed, 30 Dec 2009 08:22:35 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 30
Message-ID: <hhev3s$bk9$1@inews.gazeta.pl>
References: <1njk5j7k67b8e$.bc6j21hx2l8b.dlg@40tude.net>
<u7zi018ery3v$.17xp9405h0iqo.dlg@40tude.net>
<n2sfwsyce5mn$.4iq1zr2au53h$.dlg@40tude.net>
<hhdl24$q2k$1@nemesis.news.neostrada.pl> <hhdopn$dkn$1@inews.gazeta.pl>
<hhdskv$1ah$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1262157756 11913 83.145.153.188 (30 Dec 2009 07:22:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Dec 2009 07:22:36 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <hhdskv$1ah$1@nemesis.news.neostrada.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326298
Ukryj nagłówki
w_e pisze:
> vcore pisze:
>
>> Też popełniłem ten błąd ale przy pieczeniu klopsa z jajkiem, trzeba
>> było później skubać kawałki folii, wydaje mi się że pergamin lepiej
>> się sprawdza w takich zastosowaniach
>
>
> Człowiek się od razu lepiej czuje, jak wie, że nie on jeden popełnia
> takie błedy ;P
> Pergaminu nie miałam, a folia była pod ręką. Chyba ta folia była też
> przyczyną, że spód "nie doszedł". Ostatecznie chleb dobry, góra
> baaaaaaaardzo spieczona, za to dół za miękki, źle się kroi. Z dołu folia
> ostatecznie fajnie zeszła, została w niektórych miejscach na krawędziach
> takich mocno spieczonych.
> A czy silikonowe formy będą dobre? To ewentualnie kupię dwie keksówki.
Ja osobiście nie mam zaufania do form z tworzywa sztucznego, ze względów zdrowotnych,
cholera wie
jakie chemikalia oni wykorzystują do produkcji tego typu rzeczy... w tak wysokich
temperaturach mogą
zachodzić różne reakcje (także niewidoczne gołym okiem) i do pieczonego produktu mogą
przedostawać
się wszelkiego rodzaju rakotwórcze związki czy inne śmieciuchy. Chyba lepszym
wyjściem jest zakup
formy do pieczenia z pokryciem teflonowym, mam taką jedną - właśnie keksówke
Przy pieczeniu wszelkich nie-słodkich ciast (chleby, pizza) najlepszym wyjściem jest
włączenie
dolnej grzałki oraz termoobiegu, temperaturę należy regulować zależnie od typu
wyrobu, ale
najważniejsza jest dolna grzałka i termoobieg. Ciasto na dole ma bezpośredni kontakt
z podłożem, i w
przypadku samego termoobiegu (i/lub górnej grzałki) ciasto nie ma możliwości się
upiec, a to dlatego
że temperatura tam jest o połowę albo i jeszcze niższa, i ciasto co najwyżej się
zaparzy, lub po
jakimś czasie wyschnie. Ale jeśli chcesz uzyskać upieczony dół to dolna grzałka +
termoobieg, dół
będzie mocniej przypieczony jak w prawdziwym chlebie z piekarni.
|