Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!newsreader4.netcolog
ne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.
cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx14.ams1.POSTED!not-f
or-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Kuchnia indukcyjna
References: <svni7c$1tau$1@gioia.aioe.org> <svnpm1$h0v$1@dont-email.me>
<svo8a2$19bd$2@gioia.aioe.org> <svo8ta$ljh$1@dont-email.me>
<svq07h$tur$1@gioia.aioe.org> <5ozUJ.125559$sga6.8895@fx10.ams1>
<svvnll$f9u$2@gioia.aioe.org>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Message-ID: <N_SUJ.194077$TXc5.4557@fx14.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Sun, 06 Mar 2022 00:11:25 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Sun, 06 Mar 2022 00:11:25 GMT
X-Received-Bytes: 2962
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383459
Ukryj nagłówki
On 2022-03-05, trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 05.03.2022 o 02:53, Marcin Debowski pisze:
>> On 2022-03-03, trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 02.03.2022 o 18:18, heby pisze:
>>>> On 02/03/2022 18:08, trybun wrote:
>>>>> Super, właśnie o takie coś mi chodzi, dzięki. Ale jak to się sprawuje
>>>>> w praktyce?
>>>> Mam tylko "przenośną", więc nie jestem kompetentny do odpowiedzi
>>>> ogólnej. Kuchnia kupiona bodaj w lidlu, jednofazowa, sprawdza mi się
>>>> znakomicie na garnkach dedykowanych oraz kilku starych z grubej stali
>>>> (?). Nazwałbym to jednym z lepszych zakupów do kuchni, pozwala mi
>>>> postawić garnek i mieć pewnośc, że go nie spali jak zapomnę.
>>>
>>> Dzięki, m.in. właśnie o takie info mi chodziło.
>> To mam złą wiadomość, bo ja też mam taką przenośną i spalić jak
>> najbardziej potrafi. Dzieje się to szczególnie łatwo jeśli dno jest
>> cienkie a wsad niewielki. Efekt polega na tym, że dno się lekko
>> wybrzusza i przestaje dotykać płyty oddalając się od czujnika
>> temperatury. Jak garnek z grubym dnem to zasadniczo problemu być nie
>> powinno.
>>
>
> Z tego co tu na grupie się dowiedziałem to raczej nie ma żadnego
> uzasadnienia do kupowania kuchenki indukcyjnej. Poza swoją bajerancką
> nowoczesnością nie nic czym mogłaby rywalizować z tradycyjną elektryczną
> kuchenką.
Dla mnie głowne zalety to, (1) nie przypala tak drastycznie/łatwo w
obrębie elementu grzejnego - łatwiej czyścić, i związane z
wcześniejszym, (2) płyta ma małą pojemność cieplną - szybko stygnie, nie
nagrzewa się tak jak inne.
Myśmy kupili indukcyjną przenośną z bardzo konkretnych powodów. Nasz syn
był przez pewien okres na bardzo restrykcyjnej diecie i tachaliśmy taką
kuchenkę praktycznie wszędzie ze sobą. Jest lżejsza od oporowych, jak
się "palnik" poleje to łatwo wyczyścić, a potem nie śmierdzi/dymi przy
ponownym użyciu. Dużo szybciej ogrzewa co w garnku.
Czy kupiłbym taką do domu to już inna sprawa. Zależy jakby inne
wyglądały i jakie by były różnice w cenie.
--
Marcin
|