Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!aioe.org!06zcd3ouP2+MG
Q24PEFP5A.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia indukcyjna
Date: Sun, 6 Mar 2022 09:15:56 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t01qjr$1e7p$1@gioia.aioe.org>
References: <svni7c$1tau$1@gioia.aioe.org> <svnpm1$h0v$1@dont-email.me>
<svo8a2$19bd$2@gioia.aioe.org> <svo8ta$ljh$1@dont-email.me>
<svq07h$tur$1@gioia.aioe.org> <5ozUJ.125559$sga6.8895@fx10.ams1>
<svvnll$f9u$2@gioia.aioe.org> <N_SUJ.194077$TXc5.4557@fx14.ams1>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="47353";
posting-host="06zcd3ouP2+MGQ24PEFP5A.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.6.1
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383464
Ukryj nagłówki
W dniu 06.03.2022 o 01:11, Marcin Debowski pisze:
> On 2022-03-05, trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 05.03.2022 o 02:53, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2022-03-03, trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 02.03.2022 o 18:18, heby pisze:
>>>>> On 02/03/2022 18:08, trybun wrote:
>>>>>> Super, właśnie o takie coś mi chodzi, dzięki. Ale jak to się sprawuje
>>>>>> w praktyce?
>>>>> Mam tylko "przenośną", więc nie jestem kompetentny do odpowiedzi
>>>>> ogólnej. Kuchnia kupiona bodaj w lidlu, jednofazowa, sprawdza mi się
>>>>> znakomicie na garnkach dedykowanych oraz kilku starych z grubej stali
>>>>> (?). Nazwałbym to jednym z lepszych zakupów do kuchni, pozwala mi
>>>>> postawić garnek i mieć pewnośc, że go nie spali jak zapomnę.
>>>> Dzięki, m.in. właśnie o takie info mi chodziło.
>>> To mam złą wiadomość, bo ja też mam taką przenośną i spalić jak
>>> najbardziej potrafi. Dzieje się to szczególnie łatwo jeśli dno jest
>>> cienkie a wsad niewielki. Efekt polega na tym, że dno się lekko
>>> wybrzusza i przestaje dotykać płyty oddalając się od czujnika
>>> temperatury. Jak garnek z grubym dnem to zasadniczo problemu być nie
>>> powinno.
>>>
>> Z tego co tu na grupie się dowiedziałem to raczej nie ma żadnego
>> uzasadnienia do kupowania kuchenki indukcyjnej. Poza swoją bajerancką
>> nowoczesnością nie nic czym mogłaby rywalizować z tradycyjną elektryczną
>> kuchenką.
> Dla mnie głowne zalety to, (1) nie przypala tak drastycznie/łatwo w
> obrębie elementu grzejnego - łatwiej czyścić, i związane z
> wcześniejszym, (2) płyta ma małą pojemność cieplną - szybko stygnie, nie
> nagrzewa się tak jak inne.
>
> Myśmy kupili indukcyjną przenośną z bardzo konkretnych powodów. Nasz syn
> był przez pewien okres na bardzo restrykcyjnej diecie i tachaliśmy taką
> kuchenkę praktycznie wszędzie ze sobą. Jest lżejsza od oporowych, jak
> się "palnik" poleje to łatwo wyczyścić, a potem nie śmierdzi/dymi przy
> ponownym użyciu. Dużo szybciej ogrzewa co w garnku.
>
> Czy kupiłbym taką do domu to już inna sprawa. Zależy jakby inne
> wyglądały i jakie by były różnice w cenie.
>
Ja nawet bym się nie bawił w takie kuchenki, sprawność gazowych w pełni
mnie satysfakcjonuje. Jednak po założeniu paneli fotowoltaicznych mam
nadmiar prądu. Tak więc w pierwszej kolejności myślę o wymianie
kuchenek na elektryczne/indukcyjne. I stąd pytanie jaki kupić -
elektryczne czy indukcyjne. Na próbę kupiłem taką przenośną,
elektryczną, elektryczną. Jednak jej wydajność i sposób działania wola o
pomstę do nieba, nagrzewa się wieki i jeszcze dłużej stygnie. Miałem
nadzieję że indukcyjna będzie sprawniejsza, a tu się okazuje że
niekoniecznie tak musi być. Muszę sam za eksperymentować tak jak z
elektryczną, czyli kupić na próbę taką jednopalnikową i na podstawie
tego podjąć decyzję czy warto kupować już "poważną" kuchenkę, a w
perspektywie jeszcze jedną.
|