Data: 2006-06-22 17:49:06
Temat: Re: Kuron [By3o: Re: szarpanie sie z sa3at? jaki ma sens?]
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:e7ej7s$juc$2@atlantis.news.tpi.pl...
> ** Misiek wrote:
>
> >>> ZYCIE jest niezdrowe... bo sie zyje zyje a na koncu sie umiera ;-)
> >>> Powtorze... jesli chcez ogladac programy o ZDROWYM zywieniu
> >>> powinienes chyba zmenic kanal... albo wybierac tylo te programy
> >>> ktore dietetycy prowadza... Ani Kuron ani Maklowicz ani Okrasa
> >>> (tuziez wielu innych) nie sa DIETETYKAMI...
>
> >> No i po Kuroniu to bardzo widać.
>
> > Gros kucharzy/mistrow kuchni jest wlasnie "grubszych"
>
> Wskaż jakiegoś. Kuroń nie jest "grubszy" tylko chorobliwie otyły.
>
> > I co z tego wynika?
>
> Że z pewnością dietetykiem nie jest.
>
A kto powiedzial ze jest?
Jest kucharzem... a nie dietetykiem
Nawiasem mowiac dietetyk to wlasciwie profesja medyczna... i co to ma
wspolnego z kucharzem?
DIETETYKA [łac. < gr.], nauka obejmująca całokształt wiedzy związanej z
racjonalnym żywieniem człowieka, a także działalność z tego zakresu;
dietetyka ma ścisły związek z fizjologią człowieka, higieną, biochemią,
epidemiologią, patofizjologią, medycyną zapobiegawczą i kliniczną oraz
technologią przygotowywania pożywienia. Do gł. kierunków badań należą przede
wszystkim: wpływ składników pożywienia na funkcje komórek, narządów, układów
oraz całego organizmu; rola żywienia w powstawaniu i profilaktyce chorób,
m.in. cywilizacyjnych; współczesna dietetyka jest wykorzystywana w tzw.
dietoterapii (żywienie leczn.), często równocześnie z innymi metodami, w
leczeniu chorób, np. układu krążenia na tle miażdżycy (eliminowanie z diety
produktów bogatych w tłuszcze i cholesterol) lub zapobieganiu chorobom, np.
nowotworom jelita grubego (dieta ze znacznym udziałem błonnika). W Polsce
problemami dietetycznymi zajmuje się Inst. Żywności i Żywienia w Warszawie,
wyznaczony 1988 przez WHO na Centrum Współpracy Świat. Organizacji Zdrowia
do Spraw Żywienia; badania z zakresu żywienia prowadzą także zakłady nauk. i
kliniki akad. med., oraz od 1977 Inst. Żywienia Człowieka i Wiejskiego
Gospodarstwa Domowego przy SGGW. Do osiągnięć praktycznych dietetyki w
Polsce należy opracowanie norm żywienia dla poszczególnych grup ludności,
monitorowanie spożycia żywności, badanie przemian kwasów tłuszczowych w
organizmie, badanie roli żywienia w powstawaniu, profilaktyce i leczeniu
miażdżycy i otyłości, opracowanie tabel wartości odżywczych produktów
żywnościowych.
Dietetyka, red. J. Hasik, Warszawa 1983;
B. CYBULSKA i T. ŁUKASZEWSKA Dietetyka, Warszawa 1986;
W. KIERST Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 1989.
dietetyka ż III, CMs. ~yce, blm
<nauka zajmująca się zasadami racjonalnego odżywiania człowieka zdrowego
(zależnie od wieku, płci, wykonywanej pracy itp.) lub chorego (zależnie od
dolegliwości); praktyczne stosowanie odpowiednich przepisów żywienia
(diety)>
DIETETYCZNY ŚRODEK SPOŻYWCZY, podukt, który ze względu na skład i sposób
przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi z określonymi chorobami
(np. zaburzeniami przemiany materii), także zalecany w pewnych stanach
fizjol. (np. w okresie ciąży, w okresie niemowlęctwa, u dzieci do 3. roku
życia); wprowadzanie oznakowanych d.ś.s. do obrotu w Polsce wymaga
zezwolenia Gł. Inspektora Sanitarnego, również warunki produkcji d.ś.s. są
określone odpowiednimi przepisami prawnymi; do d.ś.s. zalicza się także
odżywki, tj. produkty o wzbogaconym składzie lub zwiększonej zawartości
składników naturalnych, przeznaczone do żywienia osób wymagających
nasilonego odżywiania.
|