Data: 2006-12-11 20:57:13
Temat: Re: Kutia
Od: BBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pax napisał(a):
> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
Nie każdy to lubi, ale spróbować warto.
Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża), 30-40 dag maku,
25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
będzie miękka. Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
Gotowe.
--
pa, BBjk
|