Data: 2006-12-11 21:05:33
Temat: Re: Kutia
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk wrote:
> pax napisał(a):
>
>> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
>> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
>
>
> Nie każdy to lubi, ale spróbować warto.
>
> Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
> na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża), 30-40 dag maku,
> 25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
> próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
>
> Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
> będzie miękka. Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
> rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
>
> Gotowe.
Czy to jest tak mdle, jak w opisie, czy jednak jakis smak sie z tego
wydobedzie? Niestety nie mialam przyjemnosci sprobowania...
MB
|