Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lepienie pieroga Re: Lepienie pieroga

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Lepienie pieroga

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!nx01.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Lepienie pieroga
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<0...@g...com>
<1ajjavpgahwr2.1er7uso87gthc$.dlg@40tude.net>
<5178321c$0$1254$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 24 Apr 2013 22:18:56 +0200
Message-ID: <n...@4...net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.18.6
X-Trace: 1366834733 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1222 178.43.18.6:4399
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350793
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 24 Apr 2013 21:27:23 +0200, wolim napisał(a):

> W dniu 2013-04-24 19:34, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 24 Apr 2013 01:33:46 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Ładne, "nabite" pierogi wychodzą nie z kółek, a z owali. Gdyby zmierzyć
centymetrem parametry takiego pełnego pieroga - okazałoby się, że to pierogowy
placuszek ma taki właśnie kształt. Kółka wycinane szklanką rozciągałam w palcach,
teraz wałkuję z kulek i owale wychodzą chcąc - nie chcąc.
>>
>> Ja robię pierogi z kółek, a samą technologię napełniania mam taką, że
>> podczas "składania" kółka z nadzieniem na pół w celu zlepienia brzegów,
>> samo nadzienie rozpycha środek kółka, a ja naciagam lekko brzegi na srodku
>> i w sumie automatycznie robi się owal.
>> Wazna jest też oczywiście ilość oraz konsystencja nadzienia, bo jesli jest
>> go mało albo jest zbyt mokre (znaczy ciapowate), no to raczej trudno będzie
>> zachować trwale formę "nabitą" - w gotowaniu takie pierogi siłą rzeczy się
>> "ścienkosiają" :-)
>>
>
> Moim zdaniem istota tkwi w jakości farszu właśnie. A głównie sera. Jak
> jest kiepski ser, to po ugotowaniu pierogi robią się plaskate.
>

Ano. Kiepski znaczy wodnisty bo nieodciśnięty jak należy. Kiedy używam
kupnego sera, zawsze musze go najpierw odcisnąć w kilkarotnie złożonej
ściereczce i dosłownie woda kapie. Sera od Pani Baby odciskac nie muszę, z
czego wniosek jest taki, że w sklepie płacimy w połowie za wodę, a nie za
ser...


--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.04 wolim
24.04 Ikselka
25.04 Dariusz K. Ładziak
25.04 Stefan
25.04 krys
25.04 Waldemar Krzok
25.04 piecia aka dracorp
25.04 Ikselka
25.04 Ikselka
25.04 Ikselka
25.04 Ikselka
25.04 Stefan
25.04 Stefan
25.04 Ikselka
28.04 Krzysztof Tabaczyński
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6