Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!nx01.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Lepienie pieroga
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<0...@g...com>
<1ajjavpgahwr2.1er7uso87gthc$.dlg@40tude.net>
<5178321c$0$1254$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 24 Apr 2013 22:18:56 +0200
Message-ID: <n...@4...net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.18.6
X-Trace: 1366834733 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1222 178.43.18.6:4399
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350793
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 24 Apr 2013 21:27:23 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2013-04-24 19:34, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 24 Apr 2013 01:33:46 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Ładne, "nabite" pierogi wychodzą nie z kółek, a z owali. Gdyby zmierzyć
centymetrem parametry takiego pełnego pieroga - okazałoby się, że to pierogowy
placuszek ma taki właśnie kształt. Kółka wycinane szklanką rozciągałam w palcach,
teraz wałkuję z kulek i owale wychodzą chcąc - nie chcąc.
>>
>> Ja robię pierogi z kółek, a samą technologię napełniania mam taką, że
>> podczas "składania" kółka z nadzieniem na pół w celu zlepienia brzegów,
>> samo nadzienie rozpycha środek kółka, a ja naciagam lekko brzegi na srodku
>> i w sumie automatycznie robi się owal.
>> Wazna jest też oczywiście ilość oraz konsystencja nadzienia, bo jesli jest
>> go mało albo jest zbyt mokre (znaczy ciapowate), no to raczej trudno będzie
>> zachować trwale formę "nabitą" - w gotowaniu takie pierogi siłą rzeczy się
>> "ścienkosiają" :-)
>>
>
> Moim zdaniem istota tkwi w jakości farszu właśnie. A głównie sera. Jak
> jest kiepski ser, to po ugotowaniu pierogi robią się plaskate.
>
Ano. Kiepski znaczy wodnisty bo nieodciśnięty jak należy. Kiedy używam
kupnego sera, zawsze musze go najpierw odcisnąć w kilkarotnie złożonej
ściereczce i dosłownie woda kapie. Sera od Pani Baby odciskac nie muszę, z
czego wniosek jest taki, że w sklepie płacimy w połowie za wodę, a nie za
ser...
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|