Data: 2003-12-22 19:35:30
Temat: Re: Łosoś na Wigilię
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:5...@a...starogard.dialup.inet
ia.pl...
>
> Użytkownik Malkontent <malkontUSUŃ@go2.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:v...@4...com..
.
>
> W moim domu wszyscy uwielbiają "Gravlax" :
> Należy zmieszać grubą sól ok.50g z drobno mielonym cukrem,
> lepiej nie pudrem 1:1 , posypać fileta dość grubą warstwą mieszanki
> z obu stron i odłożyć do płaskiego szklanego naczynia na 48 godzin.
> Po upływie tego czasu wyjąć z naczynia, opłukać pod zimną bieżącą wodą,
> osuszyć ręcznikiem i posmarować oliwą. Podaje się pokrojonego w płatki
> jak wędzonego na zimno, z cytryną i mrożoną wódką.
....idealne jest zawiniecie juz zasmarowanego sola i cukrem lososia w
kawalek materialu...i niechaj w nim lezy....szmatka wciagnie wilgoc...jest
tez koncepcja zeby polac lososia wodka i dopiero potem zasypac ....
swietna rzecz!
agataw
|