Data: 2006-02-27 12:15:22
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article dtuq7r$lbu$...@a...news.tpi.pl, flower at f...@w...pl
wrote on 27/02/2006 13:11:
>> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
>> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
>
> ?
> A jak to się robi?
Przypomina mi się historia, którą usłyszałam w podstawówce na wycieczce
szkolnej na Zamku Królewskim w Warszawie - że bodajże królowi Poniatowskiemu
na śniadanie podawano zawsze filiżaneczkę bulionu, który był skondensowanym
wywarem osiągniętym po dobie gotowania jakichś olbrzymich ilości mięsa.
Teraz by mu można kostkę rozpuścić :-) Ale pewnie takie domowe kostki się
jakoś tak robi?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|