Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@d...example.net>
<9kntwfmdyoay$.1vbetzy9ms55m$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Sun, 21 Dec 2014 21:19:55 +0100
Message-ID: <12glpip6uxm2p$.1cn61scljippx.dlg@40tude.net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.89.76
X-Trace: 1419193188 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2650 79.185.89.76:7544
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359978
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 21 Dec 2014 21:06:22 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .12.2014 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia 21 Dec 2014 19:16:35 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>>
>>> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
>>> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
>>> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko ugotowane
>>> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
>>> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>>>
>>> Z góry dzięki i pozdrawiam.
>>
>> Przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj z małą ilością oleju/oliwy -
>> dopiero potem dodaj do majonezu.
>
> Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
> smaczniejsze od tego na twardo!
Zależy, które do czego. Jednak gotowane jak najbardziej poprawia majonez
(nadaje lekkość i puszystość), oczywiście dodane do tradycyjnie kręconego z
surowych :-)
> BTW - posłodźcie sobie ugotowane żółtko i porównajcie smak z koglem
> moglem...
> Brrr...
No to zrób kruche ciasto na gotowanych żółtkach - to zrozumiesz, jaka jest
RÓŻNICA na PLUS :-)
http://kotlet.tv/kruche-ciasto-z-gotowany-zoltkiem/
|